söndag 31 oktober 2021

Beskära sportbilder

Att räta upp och beskära sina bilder är kanske inget den eftertänksamme och noggranne behöver bekymra sig för annat än vid fototillfället. Att ta sig tid när bilden tas gör att man har ordnat sitt utsnitt, sina horisontella och vertikala linjer innan avtryckaren på kameran får jobba. Den som försökt fota lekande barn, ostyriga djur eller oförutsägbar sport vet att det är ytterst svårt att hinna med mer än att sätta skärpan på det tänkta motivet. Ja, om man inte fotar speedway, simning eller ett 100-meterslopp i friidrott förstås. Då är rörelsemönstret inte direkt svårt att förutsäga.

Jag har sedan flera år valt att publicera ett gäng bilder efter varje sportbevakning på Instagram. Denna publicering är det första jag gör så fort jag gått igenom bildmaterialet en första gång och rensat bort skräpet. Ibland hamnar dessa bilder också på Facebook men den kanalen prioriterar jag definitivt lägre än Instagram. Instagram har av tradition kvadratiskt bildformat även om det också tillåts andra format. Hur som helst så håller jag mig till det kvadratiska och det för med sig att jag får sålla bland mina bilder för att hitta de som bäst passar detta format. Ibland blir det onödigt mycket kompromissande om jag har en bild som jag verkligen vill visa men som inte riktigt gör sig bra i liksidigt format. (Jag publicerar sällan enstaka bilder utan flera stycken i samma inlägg.)

För att belysa kompromiss-dilemmat ska jag visa ett par exempel här nedanför. I det ena fallet är det åtminstone självklart för mig vad som är "rätt" format. I det andra fallet är det inte lika självklart. Personliga preferenser, tycke och smak spelar roll och det kanske inte finns några tvärsäkra och givna val. Jag beskär numera mina sportbilder instinktivt men då och då behöver jag tänka till och även försöka gå utanför "boxen".

Originalbilden (en målspark för Sveriges damer mot Tjeckien den 30/10 -21)

Denna bild publicerades på Instagram

Så här tycker jag själv att bilden gör sig bäst

Nu kommer det andra exemplet som också berör vad som är viktigast i en bild. Vad är det jag vill visa? Vad är intressant och vad snor uppmärksamhet från det jag vill visa med bilden?

Originalbilden som visar ett kommande försök för de svenska rugbydamerna

Min Instagram-version av denna bild

Detta är nog den variant jag skulle välja av olika skäl

I den första bilden är utförandet av målsparken det givna motivet. Spelarens frysta rörelse tillsammans med ansiktsuttrycket gör mycket för innehållet men jag tycker även att bollens placering i bilden samt det uppsparkade och flygande gräset tillsammans med bollhållaren har sina givna platser i bilden. Den andra bildens fokus bör vara på den svenska spelarens utsträcka arm och handen i pannan på motståndaren. De båda spelarnas ansiktsuttryck (gameface/fighting face) och den tjeckiska spelarens bomullstuss i näsan vittnar om att rugby inte är för sillmjölkar. Att jag helst vill visa målstolpens rödsvarta skyddsdyna i högerkanten ger tittaren en hint om var situationen utspelar sig på planen.

Detta är mina reflektioner om jag tar mig tid att fundera lite på hur jag hanterar mina sportbilder för olika sammanhang. Kanske håller du med mig, kanske tycker du inte alls som jag. Det är i alla fall inte självklart vad som är "rätt" svar i min bok.

2 kommentarer:

  1. Det är en konst i sig. En bild kan inta många skepnader genom att man beskär den på ett visst sätt. Jag är så tråkig att jag nästan uteslutande beskär mina i storleken 11x15. Bilder som jag publicerar på Instagram kan dock med fördel beskäras som 1x1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet också att mina sportbilder till största delen betraktas på en liten mobilskärm. Och då "tvingas" jag att anpassa mig för detta vilket innebär att helst ha alla bilder i liggande format i mina bildgallerier. Om någon enstaka bild är stående behöver slutanvändaren vrida sin mobil för att optimera betraktandet och sedan vrida tillbaka igen när nästa liggande bild kommer. Tacka vet jag en stor datorskärm ...

      Radera