lördag 12 oktober 2024

Bärbohöst

När jag går igenom äldre blogginlägg med bilder från Bärbo inser jag att jag allt som oftast besökt denna plats när hösten gjort sitt intåg. Denna lördag följer således ett invant mönster, nästan en tradition, och markerar att hösten nu står på sin absoluta topp.

Bilrutan avslöjar den envisa nattfukten som präglar hösten

Allén vid Tista slott går inte av för hackor

Det är märkligt men visst är det så att det går att utropa en specifik dag på hösten som den dagen då årstiden peakar? Något sådant kan man knappast säga med samma säkerhet under våren, sommaren och vintern. Lördagen den 12:e oktober måste vara den dagen anno 2024 då hösten nådde sitt all-time-high, hädanefter går det bara utför ...








Nu är det farligt nära att björkarna börjar glesa ur "för mycket". Lönnarna har glidit över i de vackraste av höstfärger. Rönnarna har fått på sig sina djupaste färger, vissa aspar har intagit den orangea färg de kan få medan bokarna inte riktigt kommit in i sin finaste höstfas. Innan man kommer fram till Bärbo finns det en dunge med bokträd som jag brukar åka till för att fota men denna lördag var de fortfarande mestadels gröna och sommarklädda. När de skiftat färg har förmodligen de övriga träden mist sin höstlyster.




Som fotografiskt sällskap denna tidiga lördagsförmiddag hade jag med mig min Canon 5D Mark IV samt objektiven 17-40 mm f/4,0 och 85 mm f/1,2. Den förstnämnda vidvinkelzoomen ligger allt som oftast orörd i min sportfotoryggsäck och det snällaste jag kan säga om detta Canon-objektiv är att det är billigt för att vara ett L-objektiv. 85 mm-gluggen är fint men har sina små egenheter jag behöver lära mig bemästra bättre än vad jag gör idag.







Jag är inte religiöst troende och borde därmed inte vara "kyrklig" men ändå uppskattar jag kyrkor och dess omgivningar. Inom Stigtomta-Vrena församling finns det flera fina kyrkor där de flesta ev dem är relativt små. Jag har besökt kyrkorna i Stigtomta, Vrena, Nykyrka, Halla och Bärbo. Det är bara vid Husby-Oppunda jag hittills inte stannat till. Det finns fortfarande saker att upptäcka med andra ord.



Väderprognosen för söndagen utlovar inte riktigt ett lika muntert väder som under lördagen. Moln och lätt regn hör visserligen hösten till men det bjuder inte på samma färgexplosioner som sol från en klarblå himmel. Det gäller att passa på!