lördag 10 december 2022

Julmarknad vid museet

Nu är vi mitt i den hysteriska tiden. Den där tiden när alla har siktat in sig på ett och samma mål. Folk och fä, krämare och krängare. Vissa av oss saknar helt spärrar och julpyntar med gran och allt innan november är till ända. Andra håller hårdare på traditionerna. Jag är själv av åsikten att julgranen ska in tidigast den 23/12, vem firar midsommar redan i maj eller öppnar sina födelsedagspresenter några veckor innan födelsedagen liksom?






Även om snön föll redan i november och faktiskt i så stor mängde att den överlevde någon vecka med mildväder och ihållande regn så hade den till sist gett vika inför julmarknaden den 3-4 december. Utanför Sörmlands museum och bort mot Tovastugan arrangerades en liten julmarknad detta år. Vi var där i någon timme och passade även på att ta ett varv inne på museet för att kolla in både nya och permanenta utställningar.




Visst hade det varit mer stämningsfullt med snö på marken, solsken och blå himmel. Men det var i alla fall uppehållsväder och tämligen kallt. Alltid något. Kanske är det dumt att ge sig ut i folksamlingar även detta år eftersom vi den senaste veckan påmints om att spridningen av smittor rasslar på i rasande takt. Ännu är inte Corona-pandemin över och uppe på detta sprids influensa- och RS-virus i en rasande fart.





Och för den som har viss impulskontroll är det faktiskt så att julen dansas ut på tjugondag Knut. Inte på juldagen för att man är urless på sitt julpynt!

3 kommentarer:

  1. Sothönebilden gillas. Sjukhuset börjar fyllas upp nu så det är nog smart att hålla sig på sin kant. Hästbilden påminner mig om min mammas uppväxt. Hon var född 1938. Familjen drev en handelsträdgård med ett litet jordbruk. Man hade en häst, Putte, som var en riktig arbetshäst som plöjde åkrar. Jag undrar ifall han fick vara med på någon julmarknad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sothönor är onekligen udda fåglar.
      Fina och robusta brukshästar som utför ett riktigt jobb är fantastiskt härliga. Jag blir lite extra glad när jag ser hästar som används vid skogsbruk. Det hör inte till vanligheterna men för några år sedan röjdes skogsdungar på allmänningarna här i Stigtomta med hjälp av en arbetshäst.

      Radera
  2. Haninge kommun använder sig av ett par arbetshästar. Träffade en av de som jobbade med kusarna för några år sedan. Alltid populära hos kidsen!

    SvaraRadera