onsdag 21 februari 2024

Hamnsightseeing i grannkommunen

Planerna började formas under lördagsförmiddagen för en liten utflykt till Oxelösund. Vädret var tilltalande, kamerabatteriet var laddat och bilen var tillgänglig. På kort varsel kom mina planer på skam, jag fick finna mig i att vara hundvakt hemma i Stigtomta istället. Nu är denna syssla inte den sämsta, tvärtom är det ett väldigt välkommet uppdrag. Istället för en lördagsutflykt i strålande solsken blev det en söndagstripp i betydligt molnigare väder till kommunen i öster där jag tittade till några hamnar som besökts och fotograferats åtskilliga gånger. Huvudsaken var inte bilderna utan min önskan att få ut huvudet utanför den snäva bubbla som omger mig just nu.






Jag tror att samtliga bilder jag tog i Oxelösund denna söndag blev repriser på bilder jag tagit åtskilliga gånger tidigare. Sådant kan funka men då bör man helst jaga yttre betingelser som sticker ut lite extra, t.ex. oväder eller spektakulära ljusförhållanden.




Efter första stoppet i Gamla Oxelösund tog jag mig vidare till gästhamnen. Där var det synnerligen lugnt och stilla, båtsäsongen är låg snarare än hög i mitten av februari. Några söndagsflanörer kunde iakttas här och där med ett epicentrum på vägen ut mot Femöre där en motionsbingo arrangerades av OK Måsen.





När jag tittat till fiskehamnen kände jag att det fick räcka för denna gången. Det blev dock en snirklig omväg tillbaka till Stigtomta i och med att jag valde att åka förbi Stjärnholm, Palmtorps Allé, Bränn-Ekeby, Tuna och Enstaberga. "Hemma" för mig en gång i tiden och det finns alltid massor att titta på när jag passerar dessa trakter. För ett gäng år sedan parkerade jag bilen och promenerade på vägarna runt Bränn-Ekeby, något jag borde göra ytterligare en gång. Synen av Lövhagens gamla skola och Lövsta handel m.m. väcker liv i det nostalgiska hjärncentret.

6 kommentarer:

  1. Fina foton från Gamla Oxelösund. Hoppas att du tycker om de foton som jag lägger ut Facebook.
    Jan-Olov Lekberg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Gamla Oxelösund är ett fint smultronställe att leta fotomotiv vid. Jag tittar dagligen till bilderna du lägger ut på Facebook och jag har stor behållning av att se det du publicerar.

      Radera
  2. Fina februari-vyer. Det gör ingenting att man upprepar en vy, jag kan eventuellt ha gjort det någon gång. Bra att du fick en tur med bilen. Det ryktas om sol och blå himmel i morgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag planerar mina promenader hemma i Stigtomta efter att ha konsulterat väder-appen i mobiltelefonen. Det regnar ju var och varannan timme ... Hellre en halvtimme utomhus i solsken än i strilande regn!

      Radera
    2. Jag tittar ständigt på väderprognoserna. Nu lovar SMHI 5 grader, godkänf cykeltemperatur. The weather channel kontrar med tre grader vilket är på gränsen.

      Radera
    3. Prognos-roulette, ibland klarar inte väderapparna ens en gång att korrekt beskriva nuvarande väder.

      Radera