onsdag 7 februari 2024

En dag i taget

När jag skrev mitt förra blogginlägg berättade jag om en tyngre period som fortsatte ytterligare ett par veckor. Akademiska sjukhuset hittade viruset som orsakade den andra infektionen som jag fortfarande inte blivit av med (BK-virus som finns hos de flesta människor men hålls i schack av ett normalt fungerande immunförsvar). Efter mer än fyra veckor med lätt feber är jag i alla fall lite piggare sedan ett par veckor tillbaka.

Björkdunge med Halla Bil & Plåt i bakgrunden (tidigare en Coop-butik)

Eftersom jag blivit något piggare har jag kunnat ta mig utomhus på kortare promenader. Mitt nuvarande promenadmax är ca 2,6 km och sedan får jag ont i min opererade höft. Jag nöter på med promenader och rehabiliteringsövningar för höfterna, väl medveten om att det kräver tålamod och disciplin för att till slut kunna lämna kryckan hemma.

Takåsar på en bild som togs från järnvägsbron på vägen mot Jönåker

Innevarande vecka slipper jag åka till Akademiska sjukhuset i Uppsala för kontroller. Det bedömdes att det räckte med att jag i måndags lämnade blodprover på Provtagningscentralen på Nyköpings lasarett och ett par dagar senare hade telefonkontakt med en av mina hematologi-läkare i Uppsala. Slipper jag åka på veckovisa kontroller i Uppsala är det positivt, dessa resor börjar kännas riktigt sega. Fem timmar i baksätet på en taxi för resan Stigtomta-Uppsala t.o.r. är inte högst upp på min önskelista.

Inget spårspring längre över TGOJ-banan (men en livsfarlig passage över järnvägsbron)

Nog borde jag kunna fotografera mer än vad jag gör just nu, eller? Jovars, men om det inte varit för halt ute har det varit oinspirerande väderomständigheter och för korta promenadstråk för att hitta några vettiga fotomotiv. Bilderna i detta inlägg är från tisdagen den 6/2 innan snön återigen började falla från himlen. Jag monterade mitt 70-200 mm-objektiv på kameran och valde att gå fram till Prästgården och Skillra innan jag vände hemåt igen.

Skillra i utkanten av Stigtomta

Det gamla magasinet vid TGOJ-banan som numera inhyser en golfsimulator

Faluröda fasader med vita husknutar vill man ju ha i denna miljö

Den tappade aptiten återfanns för ett par veckor sedan och det är jag tacksam för. Nu kan jag t.o.m. tänka mig eftermiddagskaffe! Ska jag dessutom promenera en sväng varje dag och göra övningar så behövs mer energi än vad som går åt om jag ligger på sofflocket hela dagarna.

Jodå, detta motiv är uttjatat vid det här laget ... (vägen upp mot Prästgården)

Många döda träd har tagits omhand vid Skillra och Prästgården

Den gula Prästgården tittar fram bakom kullen

En av grindstugorna vid Prästgården med Tiondeboden i förgrunden

Tiondeboden som sköts av Hembygdsföreningen

Nu laddar jag om för nästkommande veckas Uppsala-resa. Det finns inte mycket annat i min kalender att hålla ordning på. Nej, det kryper inte i kroppen eller knoppen av otålighet och leda. Krafterna finns inte ännu för några aktiviteter eller äventyr dessutom behöver jag fortsätta hålla mig någorlunda isolerad från omvärlden med hänsyn till mitt immunförsvar. Allt har sin tid och just nu är det så här, det funkar bra med tanke på alternativet som kunde ha varit så galet mycket sämre.

18 kommentarer:

  1. Beundrar din kämpaglöd Lasse! Jag är övertygad om att du fixar den här skiten! Fuck cancer! Ha det så bra du kan , ser fram emot att se dig igen på idrottsarenorna snart igen. ♥️👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag längtar verkligen till idrottsarenorna, inte bara för att få möjligheten att fotografera utan även för att ta del av live-idrott och alla människor runt omkring. Kanske kan jag smyga mig fram till någon träningsmatch i fotboll på Rosvalla så småningom.

      Radera
  2. Lena@enstabergacement.se7 februari 2024 kl. 20:29

    Kämpa på Lasse , hoppas vi ses en varm sommardag på Enstaberga IP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så att jag längtar till traktens gröna, fina idrottsplatser. Jag minns med glädje besöket på Enstaberga IP i höstas då jag tog chansen att se en halvlek fotboll vid en av få permissioner jag hade från sjukhuset.

      Radera
  3. Kämpa på Lasse, vi tror på dig! Håll i och håll ut! Det kommer bättre tider! Det här fixar du!🥰

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, visst kommer det bättre tider och jag gläds redan över att dagarna blir ljusare och ljusare. Återhämtningen efter cellgifts-behandlingarna tar tid och det har jag fått förklarat för mig i ett tidigt skede, inga överraskningar med andra ord.

      Radera
  4. Fantastiska Du❣️ en riktig kämpe 👏
    En dag i taget Lasse. Styrkekramar 🥰

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland får jag gräva djupare i fickorna efter kraften och energin som behövs men det tuffar på i rätt riktning trots allt. Jag "gillar läget" och accepterar mitt öde. :-)

      Radera
  5. Så himla fina bilder som jag känner igen från min uppväxt i Stigtomta ☺️ Jag är så imponerad av din kämparglöd Lasse. Du är en riktig fighter 💪🏻 Saknar dig på jobbet. Styrkekramar från Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket är sig likt i Stigtomta, kan jag tro. Jag ser fram emot att återse mina kollegor men det är lite för tidigt att göra ett kontorsbesök med hänsyn till mitt skrala immunförsvar.

      Radera
  6. Skönt att höra att det går åt rätt håll. Å tids nog kommer nog både orken och lusten tillbaka. Vilka trevlig bilder från Stigtomta. Man borde kanske försöka visa sin by där man bor. Ett fotografiskt grepp. Ha en trevlig helg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till min stora glädje har jag några följare av min blogg som tidigare har bott i Stigtomta och som gärna ser bilder från vårt lilla samhälle. Just nu passar de motiv jag har tillgängliga dessa följare alldeles utmärkt. När min promenadräckvidd ökat kan jag bättre tillgodose mina egna önskemål om mer varierande fotomotiv. (Det skulle dessutom underlätta om någon av alla bilar som finns i hushållet kunde finnas till mitt förfogande men just nu är det hustrun och våra två hemmaboende döttrar som lägger beslag på bilarna ...)

      Radera
  7. Nej, vädret inbjuder inte till någon större uteaktivitet. Tack för promenaden runt det Stigtomta jag är väldigt obekant med. Mina morföräldrar bodde i Stigtomta där min morfar var landsfiskal. Oddbol hette stugan, om namnet är bekant? Krya på dig Lasse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte bekant med Oddbol och när jag googlade det hittade jag ett Uddbol som hembygdsföreningen skriver om:
      https://filer.hembygd.se/stigtomta/uploads/files/2020/09/05/Uddbol-1.pdf
      Kanske är det samma hus som du beskriver? I så fall har jag koll på var det ligger.

      Radera
    2. Helt rätt Lasse. Stavfel av mig. Uddbol är namnet och det var inte landsfiskal min morfar var, utan fjärdningsman. Både morfar (Folke Malmberg) och mormor (Rakel) står nämnda i pdf-filen.

      Radera
  8. Aptit och kaffesugen. Det låter positivt. Hårda bud om bilarna i familjen. Här kan man tycka att pappa Jansson borde få en chans att dra iväg en sväng. Speciellt idag när jag gissar att det snöar. Kul att se lite Stigtomta-bilder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att kaffesuget återkommit är välkommet, jag har pliktskyldigt druckit kaffe under flera månader och så ska det ju inte vara ...

      När vår yngsta dotter gjort färdigt sin praktik på gymnasieutbildningen återgår rutinerna till det normala och om några få veckor kommer jag antagligen att ha tillgång till en bil här hemma i Stigtomta. Det blir bra, då får jag möjlighet att se mig omkring i ett större område på vardagarna.

      Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera