fredag 8 november 2019

En rejäl dos av november

Vid det här laget har vi tagit ett rejält kliv in i november. Denna eländigt miserabla månad som verkligen inte kan få min värld att gunga. Det är höst på det mest påtagliga och brutala sättet. Soltimmarna är lätträknade, nederbörden riklig och kylan kryper långt innanför kläderna. Dimman är jag mer öppensinnad mot eftersom den bidrar med lite mystik.

Fredagskväll och promenaden från jobbet på Knipgränd till parkeringen vid lasarettet har börjat
Odd Fellow-husets gavel är anmärkningsvärt vacker
Odd Fellow-huset i Nyköping en fredagskväll i november

Jag brukar inte ha med mig kameran till jobbet men denna fredag hade jag tagit höjd för att eventuellt fotografera några kollegor till en rekryteringsannons. Av det blev det intet, därtill fanns det ingen tid i mitt schema. Fördelen med kamerasläpandet var att jag kunde ta några mörkerbilder på vägen från jobbet till bilen.

Repslagaregatan i riktning upp mot Östra Rundgatan i Nyköping

Jag brukar oftast gå till och från jobbet längst Brunnsgatan men denna kväll gick jag bakom kyrkogården och Folkungavallen. Det är en betydligt trevligare och finare väg även om den tar ett par minuter längre.

Kapellet på Västra Kyrkogården i Nyköping
Cykel- och gångbanan ner mot Nyköpingsån
Brofästet till järnvägsbron över Nyköpingsån

Det var så pass hög luftfuktighet denna tidiga fredagskväll att det var svårt att avgöra om det duggregnade eller inte. Det är november i ett nötskal. En liten men välkommen nyhet var att det var hela 6 plusgrader i luften, något som kändes lite lyxigt till skillnad för de minusgrader som bjudits de senaste dagarna.

Cykel- och gångbanan i riktning mot Fåfängan

Jag satte mitt lilla 28 mm-objektiv på kameran denna gång. Jag har valt att konvertera några av dagens bilder till svartvitt då jag tyckte att detta tilltag förstärkte bilderna och stämningen. Det är inte mycket färg att hoppas på i november.

Den stora personalparkeringen mellan lasarettet och Mikaeliskolan
Parkerings-rönnbär

Jag avslutar med en bild som jag tog i slutet av oktober ute på Gotland. Det såg så lovande ut med en molnfri kväll och ett synligt stråk av Vintergatan på himlen. När jag tittade på bilderna jag försökt ta i datorn konstaterade jag dock att det smugit in tunna molnslöjor som fördärvade de bilder jag trodde att jag hade möjlighet att ta. Vintergatan får helt enkelt bjussa på fler tillfällen vad det lider.

Natthimmel över Gotland i slutet av oktober

Nu ska jag kura ihop mig och uthärda lördagens ihållande regn. Man borde kanske avstå från att titta på väderprognoserna under de närmaste månaderna, de gör ju inte en människa glad.

8 kommentarer:

 1. November är en fin månad tycker jag. Massor med födelsedagar bland släkt och vänner som piggar upp. ;D Men regn, mörker och bilkörning är en kombo som jag avskyr men som måste uthärdas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, du tar upp en sak som säkert kan vara ganska avgörande för hur man uppfattar november. I min värld är den extremt andefattig men så är denna månad inte heller den tid på året då vi fikat och umgåtts kring födelsedagar eller liknande. November varken glittrar eller glimmar men jag skulle gärna flytta några av alla födelsedagar som släkten firar i hektiska juni till denna höstmånad ... Undrar om jag kan få gehör för denna idé hos de inblandade?

   Radera
 2. Även Nyköping bjuder på spännande kvällsbilder. Härliga bilder med bilden på Repslagargatan som favorit. Har aldrig tänkt på att den delen av stan är så fotogenetisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag hittade en ännu mer optimal vinkel när jag skulle fota Repslagaregatan men då var det en massa parkerade bilar i vägen på grusparkeringen som ligger mitt emot Athena kolgrill.

   Tusan vet om inte kvälls- och nattbilder är räddningsplankan nu när vi är inne i november ...

   Radera
 3. Kul med kvällsbilder och bra sådana tycker jag. -Bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag får nog sikta in mig på detta när vädret och omständigheterna inte är roligare än så här. Det finns onekligen en viss stämning i gatubelysning och regnvåta gator.

   Radera
 4. Svar
  1. Det blev ganska stämningsfullt och med en stor portion fuktig höstkväll. Jag strosar inte runt i stan på kvällarna men en eller annan avvikare på väg till bilparkeringen är det kunna bli även i framtiden (med kameraremmen runt nacken).

   Radera