söndag 24 november 2019

Söndagseftermiddag i Nykyrka

Jag har verkligen inte glömt bort min fotoblogg om nu någon skulle tro det. Och jag har sannerligen inte stoppat undan mina kameror för gott. Sportbilderna fyller hårddisken i samma takt som tidigare men det har liksom inte riktigt blivit någon allmänfotografering i hemtrakterna på ett bra tag. Och med tanke på den månad vi befinner oss i är det knappast särskilt inspirerande i omgivningarna. Om man nu inte omfamnar "Ingmar Bergman-stämningen" i det gråruskiga.

Nykyrka mellan Stigtomta och Vrena

Jag fick möjligheten, med tämligen kort varsel, att fotografera ett dop under söndagseftermiddagen i Nykyrka. En av kyrkorna som tillhör Stigtomta-Vrena Församling. En kyrka som jag endast tittat till en gång tidigare och då var jag där för att hitta en geocache-gömma.



Församlingen har flera små kyrkobyggnader och Nykyrka visade sig vara precis en sådan. Plats för ungefär 35 personer i kyrkbänksraderna. Nu tillhör inte jag den kyrkliga sortens människor men en liten kyrkobyggnad har sin gemytliga charm, det måste jag tillstå. Den andliga delen lämnar jag åt andra att bedöma.



Jag packade några objektiv med fasta brännvidder samt ett par kamerahus (5D Mark IV och 1D X). Allt för att kunna hantera det misstänkt dunkla ljus som råder i en kyrka när dagsljuset försvunnit utanför fönstren. Jag hade även med mitt 70-200 mm-objektiv eftersom jag anade att jag inte skulle kunna fotografera dopet på armlängds avstånd.

Dopfunten framställd i kyrkan denna söndagseftermiddag

Som tur är har jag fyra egna döttrar som alla är döpta i några av församlingens kyrkor så lite koll på upplägget har jag. Därmed inte sagt att jag vet om man kommit på några nymodigheter kring dop-arrangemanget. Så var icke fallet, det mesta fortskred på precis det sätt jag känner igen sedan tidigare.



Jag hade ett specifikt bildönskemål som skulle tas efter dopakten. I övrigt försökte jag dokumentera det som hände men också hur det såg ut inne i kyrkan. Föredömligt kort var hela arrangemanget och jag kunde åka hem från Nykyrka en halvtimme efter att allt startade.



För att avsluta med en teaser kan jag meddela att årets julkort är fixat. Familjen Jansson tog bilden under fredagskvällen och efter en hel del Photoshoppande beställde jag korten under helgen. Att det ska vara så svårt att få alla familjemedlemmarna att sätta rätt look på en och samma bild. Som vanligt tänker jag inte visa bilden i förväg men en liten teaser kan jag i alla fall bjuda på.

På grund av regn och rusk fick årets julkortsfotografering flytta inomhus

Nu är snart november till ända och december med allt vad den månaden innebär brakar in i tillvaron på samma brutala sätt som brukligt. Håll i hatten, nu kör vi!

2 kommentarer:

  1. Bild nummer två här gillas, där funkade vidvinkelgluggen bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var väldigt klent utomhusljus när jag tog den bilden. Så har det varit i stort sett hela hösten och hittills under vintern. Pannlampa dygnet runt går åt.

      Radera