söndag 18 april 2021

Bra fart på spirandet

April är en svängig månad. Det kan man se om man kombinerar mitt senaste inlägg här i bloggen med detta inlägg. Potential finns för både vinter och sommar, typ. Nu har värmen gjort entré, åtminstone dagtid, och då händer det grejor. Naturen står redo och tar första bästa chans att spira.

Minipåskliljorna niger och säger att nu är det vår

Mina iakttagelser om vårtecken baseras på vad som händer hemma på den egna tomten. Just nu är det ungefär så långt som mina ben bär och mina fötter tar mig. Nåväl, det finns tillräckligt mycket att upptäcka om man väljer att gå ner på finmaskig detaljnivå.





Uppe i skogsbacken på tomten växer det EN blåsippa


Med macro-objektivet går det att avgränsa och fokuser på de mindre detaljerna. Och det är just avgränsningen som är grejen. Hade jag varit på alerten så kunde jag ha fotat i morgonsolens lågt infallande ljus och fångat motiven med betydligt intressantare ljus. Mitt-på-dagen-ljus är faktiskt inte jätteintressant.

Björkarna kämpar på och om ett par veckor har det hänt grejor



Kaprifolen har alltid så himla bråttom

Söndagen viks åt en Eskilstuna-resa och premiärmatch i Damallsvenskan för Eskilstuna United som möter Kristianstad. Det blir intressant och spännande även om Eskilstunavägen inte lockar (jag åkte den senast förra helgen för en träningsmatch).

Vi har varit hundvakter åt unga herr Enzo denna helg

Nu ska jag försöka bestämma mig för vad jag ska packa med mig för kamerautrustning till fotbollsmatchen. Ska 300 mm- eller 400 mm-objektivet få den äran att få huvudrollen denna gång? Jag vet faktiskt inte. Värme-dallret över en konstgräsplan när solen gassar är fruktansvärt hemskt och då är det bättre att fota spelet när det inte är för avlägset. Jag fnular på det och önskar alla en fantastiskt trevlig aprilsöndag.

9 kommentarer:

  1. Fina krypbilder från trädgården, lite annorlunda foton om du skulle våga dig ut en stund idag, snöar hos mig i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket ruskväder vi har denna apriltorsdag! Jag sitter faktiskt i möten hela dagen och direkt efter arbetsdagens slut ska jag iväg med hela fotoutrustningen för att fotografera spelarporträtt och lagbilder (i snöyran ...) En djupdykning i trädgårdens snötyngda växtlighet får tyvärr inte plats i min dagsplanering. ;-)

      Radera
  2. Utomhusporträtt idag låter som en utmaning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tog med mig hela studioutrustningen och vi fotade spelarporträtten inomhus istället. Ett elände att rigga alla stativ, bakgrunder m.m. Och sedan ska ljuset ställas in så att det funkar "hjälpligt". Inte optimalt eftersom det är så mycket att släpa på och dessutom blir det besvärligt att kompletteringsfota de spelare som inte dök upp vid första tillfället. (Fotar man utomhus i naturligt ljus kan jag i princip dyka upp på någon träning framöver och knäppa av några rutor för de spelare som uteblivit första gången. Nu funkar ju inte det eftersom bilderna i så fall skiljer sig åt alldeles förskräckligt mycket.)

      Radera
  3. Hoppas att det gick bra. Hur många bilder blir det per person? Ska alla se allvariga ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, det gick väl hyfsat även om jag själv aldrig är riktigt nöjd.

      När jag fotograferar spelarportätten försöker jag ta åtminstone tre bilder på varje person. Vissa individer lyckas alltid blinka på någon av bilderna.

      Jag ska kompletteringsfota på måndag och tisdag kväll vilket gör att de som inte kunde vara med i torsdags får en andra chans. Som tur är kan blixtstativen och bakgrundsstativet stå kvar i klubblokalen. Det spar massor av tid för mig och jag slipper få skillnader i ljussättningen när jag kommer dit nästa gång.

      Denna typ av fotografering är väldigt "industriell". Det måste gå undan, ingen tid finns för strul eller trilskande "modeller". Att fota porträtt i andra sammanhang är väldigt oprövat för mig, tyvärr.

      Just nu sitter jag och redigerar materialet från i torsdags. Jag behöver leverera tre typer av bilder till klubben; en högupplöst och tajt beskuren bild till trycksaken som ska ut inom några dagar, en högupplöst jpg-bild i halvkroppsformat samt slutligen en lågupplöst jpg-bild i halvkroppsformat för respektive lags hemsida. Det blir en del pyssel och jag borde kanske kunna automatisera vissa steg i Lightroom/Photoshop men det gör jag inte. Jag gör alla moment manuellt men tycker att det är okej. Jag tar ju inte betalt för detta och ser det som en vänligt gest till de lokala lagen.

      Radera
    2. Just det, när det gäller hur de ska se ut så får de välja själva. Vissa ser väldigt allvarliga ut medan andra ler och vissa går över till värsta varggrinet med blottade tandrader. :-)

      Radera
  4. Väldigt generöst av dig måste jag säga. Jag gissar att det tar några timmar att göra allting färdigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fotograferingstillfället är det som tar kortast tid. Urvalet av bilder och redigeringen tar definitivt längre tid. (Det där som ingen ser och därför inte förstår eller är medveten om.)

      Radera