måndag 5 april 2021

Aprilväder per definition

Det har kliat i kroppen de senaste två veckorna av blåsippsiver. Jag har funderat på att åka till kullen vid Harhålet men det har inte riktigt blivit läge. När jag slutligen bestämde mig för att åka på blåsippsutflykt tvingades jag ta på mig långkalsongerna och plocka fram vinterjackan som hängdes undan under påskaftonen.

Stigen genom Linuddens naturreservat utanför Nyköping

Väder- och blåsippsstatusen på annandag påsk 2021

För exakt ett år sedan var jag vid Linudden för att fotografera sipporna. Då var läget helt annorlunda, se HÄR >>>

Nu kanske det låter som att jag grämer mig över skiftet i aprilvädret och att snön var retligt opassande. Jag vill faktiskt hävda det motsatta. Efter flera år av snarlika blåsippsbilder kändes det perfekt att fotografera sippor som nickade av tyngden från snön. Variationen mot tidigare års bilder och den spännande kontrasten mellan vinter och vår.







De ivrigaste buskarna i undervegetationen har knoppats

Jag hade varma och oömma kläder på mig. I en sidficka på byxorna hade jag en sittdyna. För att ta macrobilder av blå- och vitsipporna gäller det att komma ner på backen. Det var blött, smutsigt och inte direkt bekvämt. Tyvärr är jag inte heller ett under av rörlighet numera vilket innebär att om jag väl hamnat i markläge är jag att likna vid en sköldpadda på rygg. Gårdagens försök att klippa trädgårdens fruktträd kom halvvägs innan jag tvingades ge upp och överlämna stege och sekatör till en av de hemmaboende döttrarna. Höftledsoperationen är allt mer efterlängtad!


Linuddens lövträdstammar

Samma trädstammar men fotade med lång exponeringstid och lodrät kamerarörelse

Lungört

Vitsippor

Blåsippa

Min utgångspunkt för dagens besök vid Linudden var faktiskt Ramdalens IP där jag släppt av yngsta dottern som skulle träna fotboll. På vägen från Linudden till Oxelösund stannade jag till för att ta ett par bilder på de två svanar som satte ute i höstsådden. De såg inte ut att njuta fullt ut av aprilvädret.

Svanar vid Linudden

Jag tog mig tillbaka till Oxelösund och gled in på Ramdalsparkeringen. Där fångade raderna med planterade träd min blick, framförallt för att deras stammar var täckta av den snö som fallit på snedden i den vidrigt starka vinden.



Under många år har annandag påsk varit synonymt med fotboll för mig. Antingen som ledare då vi passat på att träna eller spela träningsmatcher eller som sportbevakare då jag i regel hittat en eller annan träningsmatch med lokala lag inbladade att fotografera.

En typisk Oxelösundsmås


Stigtomta IF/Oxelösunds IK:s dam- & flicklag i träning

Inte ens isen kunde hålla kursen i den starka vinden

Ramdalstussilago

Årets blåsippsbilder är i och med detta tagna. Om det blir några fler försök återstår att se. Ska jag ner på backen igen får jag nog se till att ha med mig någon som kan lyfta upp mig i stående ställning igen.

2 kommentarer:

  1. Hårda bud ibland, men det blev ju extra snygga bilder på sipporna tack vare snön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snön blev en avgörande faktor för bilderna på sipporna, helt klart. Kontrasten mellan spirande grönska och vinterns envisa kamp för att inte tappa greppet är kanske kliché. Jag gillade i alla fall upplägget och stod ut med smutsiga och blöta kläder efter äventyret i naturreservatet.

      Radera