söndag 9 maj 2021

Fördröjd vårexplosion

Det går inte jättefort ute i naturen just nu. Ett ovanligt kylslaget och nederbördsrikt väder har bromsat upp vårens framfart och magkänslan säger att våren är åtminstone en vecka senare än "vanligt". Nog finns det växtkraft trots det kärva vädret, det kan man inte förneka.

Ärtor i vardande

Fruktträdens blomning har inte maxat ännu. Och lika bra är väl det, de pollinerande insekterna har inte haft det helt lätt den senaste tiden och om vi vill ha någon frukt kan det ju vara bra om det surrar av humlor och bin i trädgårdarnas fruktträd.

Plommonblommor

Det var kanske jätteknasigt av mig att ge mig ut med kameran på söndagskvällen. Lördagens solsken var absolut mer inbjudande men efter ett krafttag i trädgården hade jag så ont i ben/höft att det blev soffan resten av dagen. (Och krycka mellan soffa, kök och toalett.) Söndagsvädret bjöd på regn men det upphörde framåt kvällen och då ville jag åtminstone få lite frisk luft i lungorna.






Jag gav mig iväg med min Canon 1D X och mitt sällan använda 100-400 mm-objektiv. Eftersom objektivet är allt annat än ljusstarkt så satte jag kamerans ISO-inställning till 3200. Taskigt ljus under de blygrå molnen.

Tulpaner vid Klockarbol



Mina haltande steg tog mig till Stigtomta kyrka och dess kyrkogård. Jag hade ett nödvändigt besök att göra på kyrkogården. Allt är inte roligt men icke desto mindre nödvändigt att göra.





Veckan som kommer är för mig en kortvecka, åtminstone om man betraktar veckan utifrån arbetsperspektivet. Torsdagen är en helgdag och klämfredagen får i mitt fall bli ledig. Det är fortfarande så att pandemi-restriktionerna håller bl.a. oss sörmlänningar på hemmaplan i och med att endast nödvändiga resor tillåts. Jag stannar med andra ord på hemmaplan.

Koltrast på tråd

Med ett nytecknat abonnemang på Disney+ har jag i alla fall en hel del filmer att kolla på om vädret fortsätter att vara tveksamt.

3 kommentarer:

  1. Aj aj aj, inte Disney! Det är fint nu när björkarna vaknar. Jösses vad det regnade här. Där har du tre reflektioner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Disney+ innebär att jag kommer åt bl.a. Marvels filmer och Star Wars. Jag försöker väl en gång till att förstå och gilla Star Wars (har aldrig fastnat för de filmerna trots att jag gillar science fiction och fantasy-genren). Annars är ju Phineas och Ferb (med näbbdjuret Perry) en favorit. Och några av Pixars filmer med bl.a. underbara "Upp" finns på min favoritlista.

      Lördagens relativa värme och solsken gav en något för rejäl dos björkpollen att bemästra. Inget gott som inte har något ont med sig.

      Måndagsmorgonen inleddes med rejäl åska hemma i Stigtomta. Ett tecken på att varmluft rullat in, förhoppningsvis.

      Radera
  2. Jag hamnade mitt i ett åsväder för några år sedan, helt klart det läskigaste jag varit med om. Jag har Netflix, HBO och ytterligare några strömningstjänster så det blir en hel del tv. Har också svårt för Star wars och alla konstiga superhjältar.

    SvaraRadera