lördag 22 maj 2021

Livfullt och hoppfullt när maj är som vackrast

Fånga dagen. Ungefär så försökte jag tänka när jag under lördagskvällens tidigaste del satte mig i bilen. Inom kort kommer jag ju inte att få köra bil på många veckor tack vare höftledsoperationen. Nu gäller det att passa på att se mig om och utnyttja möjligheten att själv styra det jag vill se.

Trana som tycks beta i grödorna

Jag tog med mig den lilla fotoryggsäcken men framförallt mitt 300 mm-objektiv som sattes på min Canon 7D Mark II tillsammans med telekonvertern. Fota från bilen funkar hyfsat men då jag försökt använda mitt 400 mm-objektiv har jag lärt mig att det är för stort och otympligt att svinga runt med från förarstolen i bilen.



Lördagen hade bjudit på växlande molnighet och ett par regnskurar. Vid klockan 18 var det fortfarande en mörkare moln i söder som läckte en del längst med min bilresa. Jag valde att åka Hallavägen eftersom den är en av de finare vägsträckor i min närhet.

Rådjursgeten med ett litet kid




Jag stannade till för att fota rådjuret och inte förrän jag tagit ett par bilder såg jag att det också fanns ett litet kid som diade. Sötchock i den spirande vårgrönskan. Tack!

Innan jag kom ut på Katrineholmsvägen stannade jag för att fota regnbågen

Jag valde att svänga vänster i Vrena och åka förbi Tärnö Säteri mot Husby Oppunda. Där tog jag av mot Nyköping, passerade Råby innan jag körde över Täckhammarsbro via Tista mot Stigtomta. En sväng som denna lördag tog lite drygt en timme inklusive de stopp jag gjorde för att fota.

Dovhjort vid korsningen mot Tista slott


Tista slott med det gula rapsfältet nedanför sig

Ja, det är sannerligen galet vackert just nu. Rapsfälten är gula, trädgårdarnas frukträd står i full blom, häggen blommar och snart kommer syrenerna igång. Träden är fortfarande skira i sin grönska. Fantastiskt!

Jag räknar ner dagarna till min höftoperation. Lika delar skräckblandad oro som längtan. Det kommer att vara besvärligt som tusan under en period men därefter hoppas jag slippa de problem som successivt blivit allt värre och som numera gör att jag är oerhört begränsad i min rörlighet.

4 kommentarer:

  1. Jag har förgäves trampat runt i jakten på ett rapsfält men jag hittade ett idag. Men din sportbild vinner över min bild. Det händer ibland att man fotat någonting utan att veta om det som med ditt rådjur och då blir man ju lite glad. Det ska visst bli kul väder i morgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inomhusväder, inte ens bra kläder räddar upp nederbördsområdet som passerar våra huvuden just nu. Och jag ska fota spelarporträtt och lagbilder under onsdagskvällen ... Utomhus. Men spelare som ser ut som dränkta katter på bilderna är i alla fall ett annorlunda koncept.

      Jag har till min glädje noterat att vi har några stora fält med raps i min närhet som skulle passa för att försöka få till några landskapsbilder. Tyvärr är tiden knapp för mig att ge mig i kast med att fota dem. Och nästa år odlar de något annat på dessa fält, tyvärr.

      Radera
  2. Vi fick 50 mm regn. Ett par vägar i Haninge svämmade över och fick stängas för trafik. Roligast var nog avfarten till Vega från motorvägen i Handen dör det ju är rätt så mycket trafik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte kollat min egen regnmätare men konstaterar att det kommit en hel del regn, om inte annat syns det på den blöta gräsmattan utanför mina fönster. Att det svämmat över både vägar och källare (men även fotbollsplaner) har jag hört och det är ju inte kul med störningar.

      Fotograferingen av fotbollsspelare i hällregnet under onsdagskvällen löstes genom att jag kunde skrämma upp alla på Folkungavallens takförsedda läktare. Där togs spelarporträtt men även lagbilder. För lagbilderna krävdes dock att jag och kameran klev ut från det skyddande taket men både jag o ch kameran höll!

      Radera