söndag 22 augusti 2021

Ett besök till kolonierna

Under lördagseftermiddagen roade sig Team Jansson med en samling på Ängstugans koloniområde i de östliga delarna av Nyköping. Mina samlade erfarenheter av koloniområden är ytterst begränsade och under åren har jag kanske varit vid en kolonilott tre-fyra gånger.

Kolonistuga vid Ängstugan

Nu när näst äldsta dottern via sin pojkvän har en kolonilott att sköta var vi intresserade att inspektera ägorna. De har med nöd och näppe hunnit boa in sig. Den lilla stugan kommer att få ytterligare lite omsorg men det är framförallt på den lummiga odlingslotten som deras kommande arbete kommer att synas. Än så länge har de lagt tid på att rensa ogräs men till nästa säsong har de säkert klart för sig hur de vill odla.

Fika i bersån

Jag lyckades ta mig runt stugan med mina två kryckor och med kameran hängande på en av nackkotorna. Valet att montera på ultravidvinkelobjektivet handlade nog mest om mina egna fotografiska utmaningar.




Dottern och hennes pojkvän är lägenhetsboende i Rosenkälla så en kolonilott passar dem utmärkt. Den ligger dessutom inte alls långt från deras hem. På de få veckor de haft tillgång till stugan så har jag hunnit se åtskilliga bilder på hur de grillar.


Vi tipsade om att de skulle peta ner vitlök och ha egenodlad att skörda till nästa höst. Och det blir säkert några ruggar med färskpotatis nästa sommar. De befintliga pallkragarna kommer att kompletteras med ytterligare några stycken och snigel-lister har monterats på kanterna eftersom dessa slemmiga odågor plågar även kolonisterna.



Vi tog med oss en kruka med oasis-monterade hortensiakvistar hemifrån i ett försök att överlämna en enkel inflyttningsgåva. Kanske står de sig någon dag i alla fall.

Hortenisan är fotograferad med mitt 135 mm-objektiv

Det blev en lagom lång utflykt för mig, mina ärr och kryckor.

2 kommentarer:

  1. Egenodlat är ju alltid lite godare. Låter kul med en kolonilott. Ser jag en flaska handsprit på bordet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Handsprit är en tidsmarkör värdig 2020-2021.

      Det finns mycket gott att odla, åtminstone som är värt att testa. Morötter, rödbetor och potatis som primörer är jättegoda att koka och äta med lite smör och salt. Tyvärr har området sin beskärda del av sniglar och de kan ju förstöra det mesta.

      Radera