måndag 21 december 2020

På hamnspaning

Tredje gången gillt. Med en envishet angränsande till dårskap tog jag mig under söndagsförmiddagen ännu en gång till Oxelösund. Den yttre och uppenbara ursäkten var att skjutsa dottern till hennes fotbollsträning på Ramdalens plastgräs. Men innerst inne visste jag att det handlade om att ta ännu en fotografisk puls på grannkommunen. På den upptäcktsfärden har jag förstått att man inte bör yppa ett ont ord om ens det mest tydligt miserabla men gärna förstärka det positiva.


Denna gång tänkte jag fokusera på hamnar. På min väg till gästhamnen stannade jag till för några bilder på industrihamnen. Den är ju alldeles uppenbar och svår att blunda för när man är i Oxelösund. Till dagens bilder valde jag det sällan använda 100-400 mm-objektivet. (För ett par veckor sedan var det ultravidvinkeln som fick jobba och förra veckan lät jag 85 mm-objektivet göra jobbet.)






Jag fortsatte ut till gästhamnen och konstaterade att molntäcket inte alls var lika tjockt som väderprognosen förutsatt. Denna söndag bjöd faktiskt på en hel del antydan till solsken och det är vi ju inte bortskämda med.





Jag fortsatte till Femöre och fiskehamnen. Ännu en plats att fotografera den stora hamnen ifrån. Några enstaka människor syntes på dessa platser och om de inte åkte runt i sina bilar så var de ute och söndagspromenerade.

Söndagsnöje med kaffethermosen på bordet



Gamla Oxelösund 




En titt på klockan avslöjade att jag ännu inte behövde åka till Ramdalens IP för att möta upp de färdigtränade fotbollstjejerna. Omgruppering skedde och nu tog jag mig till Gamla Oxelösund. Även därifrån är det uppenbart att närmaste granne är den stora hamnen med dess lastkranar.





Med en ylande katten som sista intryck åkte jag vidare till Ramdalen. Därefter blev det för tredje helgen i rad lunch från restaurang Long och denna vana är dyr men välsmakande. Att förse Stigtomta-hushållet med asiatisk föda från kuststaden som söndagsmiddag har blivit en grej värd att ta fasta på.

Fotbollstjejerna i Stigtomta IF/Oxelösunds IK F15 efter avslutad träning

Fjärde advent är passerad och nu är det endast dagar kvar innan jul. Med tre lediga dagars hjälp ska jag förhoppningvis vara i fas med allt innan torsdag.

5 kommentarer:

  1. Alltid intressant med hamnar, gamla som nya. Moderna huslådor nära vatten låter ju dyrt. Ett brutalistiskt konstverk fick du med också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Huslådorna" är relativt nybyggda och ligger längst Femöre kanal. Fantastiskt fint läge.

      Konstverket i fiskehamnen är gjort av Jessica Fleetwood och som döpt det till Ståltheten. 14 meter högt och en hyllning till Oxelösunds kopplingar till stålindustrin.

      Radera
  2. Bra namn på konstverket . Många hus i samma stil häromkring, men kanske inte lika nära vatten.

    SvaraRadera
  3. Fina bilder från hamn och båtar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det finns gott om fotomotiv i dessa omgivningar.

      Radera