söndag 6 december 2020

Oxelösundsgrått

Så har vi kommit fram till den andra av adventerna (böjer man det verkligen så?). Den ena dagen efter den andra tävlar om att vara surmulnast och gråast. I en tid av torftig stramhet med en pandemi i bakhasorna behövs all uppmuntran som går att uppbringa och så får vi istället finna oss i att bo i ett jädra kylskåp med trasig lampa. Håll i och håll ut, jovars, men ge oss lite ljus på den stig vi måste vandra!

Jag hamnade i Oxelösund. Det hjälpte inte.

Jag vill inte trampa på lokalpatriotiska tår. Försöker att inte dissa men kan inte heller undvika att vara sanningssägare utifrån mitt upplevda universum. Oxelösund är en svår ort, så är det bara. Ett konstaterande jag gjort flera gånger tidigare här i bloggen. Inte för att göra mig märkvärdig, jag bor ju för sjutton i Stigtomta så jag har verkligen inget att komma med. Vänder du blicken åt rätt håll blir du belönad med kuststadens mest förtjusande sidor, råkar du vända blicken åt andra hållet framkallas rysningar längst ryggraden.


Järntorget i all sin prakt

Som en fyrbåk i mörkret håller Ica liv i torgets ena hörn



Denna gråtrista söndag hade ingen överraskning att erbjuda när det gäller min nära-Järntorget-upplevelse. Kanske ännu ett orättvist valt tillfälle att ta tempen på kuststadens centrala ekosystem. Innan jag gav upp ville jag i alla fall ta mig upp till S:t Botvidskyrkan. En fulsnygg historia som på något sätt är väldigt representativ för orten.

S:t Botvidskyrkan i Oxelösund

Porten stängd på grund av orsak

Vägen till Gamla Oxelösund skulle kunna skrämma iväg vem eller vad som helst som inte är av orch-ras. Föga anar man vad som belönar den som står ut med den mentala prövning det innebär att åka bakom det enorma hamnområdet.

Från fiskesamhälle till bruksort





Skidbladner, Frejs medvinds-skepp där alla asagudar ryms

Den ondsinta gräsandsflocken omringar en intet ont anande svan

Att ventilera sinnena i Gamla Oxelösund är belönande men återigen beror det på i vilken rikting man tittar. Mina energiflöden var i alla fall återställda i tillräcklig grad för att ta mig vidare till Ramdalens idrottsplats. Ännu en fulsnygg plats. Och jag hade ett ärende dit eftersom yngsta dottern var där och tränade fotboll tillsammans med övriga tjejer i Stigtomta IF/Oxelösunds IK:s samarbetslag.

Entré vid Ramdalens IP

Ännu en entré till Ramdalens IP


Taggtråd används numera sällan för att avgränsa för tamboskap

Fotbollstjejer som lär sig stå i kö

En av få kvarlevande spår efter Oxelösunds bandyepok

Tjejerna på väg tillbaka till Kulan under badhuset

"Det finns stubbar i backen!"

Vi provianterade hos restaurang Long innan vi vände hem västerut. Kanske inte klokare men några upplevelser rikare. Väntan på dagsljus fortsätter oförtrutet, så måste vi förhålla oss. 

5 kommentarer:

  1. Har endast gjort korta besök i Oxelösund. Centrum påminner mig om en del tunnelbaneförorter.Den gamla delen av stan gör sig bra i svartvitt. Hade planerat en eller två utflykter i helgen men pallade inte att ge mig ut i dagsmörkret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oxelösund ska utforskas där vattnet är i absolut närhet. Åtminstone innan man kommer in på överkursen. ”Tunnelbaneförort” är ett fantastiskt uttryck, Oxelösund har i alla fall järnvägen även om TGOJ-banan endast är för godstransport. Veteranjärnvägsföreningen arrangerar personresor emellanåt vilket får räknas som good enough.

      Det är ju inte ens dagsljus ute dessa gråmulna dagar. Svårt att gå igång fotomässigt om man inte ger sig på kvällsfotografering med stativ i försök att få med alla elbelysningar.

      Radera
  2. Man kan slippa stativ om man tar ett antal bilder med hög ISO och sedan använder ett skript i PS som tar bort brus genom att välja den bästa pixeln. Funkar utmärkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaha, där ser man. Photoshop är ett vasst verktyg, synd att jag inte har vett nog att nyttja programmet i tillräcklig utsträckning. Den funktion som du tipsar om är värd en hel del för mig som ogärna släpar runt på ett stativ.

      Radera
  3. Stapling på svenska.https://youtu.be/3_Nb17A4LFU

    SvaraRadera