onsdag 26 oktober 2022

Höst i Visby

Att åka till Visby i oktober utan att försöka fånga hösten på bild är ju ... dumt. Så därför kommer här ett blogginlägg med tydligt hösttema. Ett bekvämt motivval som inte krävde några större ansträngningar, hösten var ytterst närvarande. Tyvärr var även vädret höstruskigt, det hade gärna fått vara solsken och blå himmel för ökad lyster i bilderna. Nu är det trots allt så att ruskväder hör hösten till så bildsamlingen fick onekligen rätt prägel och stämning.




Vilket är det mest uppenbara med hösten? Det måste ju vara lövträdens förvandling från gröna till varm-gul-orange-röda och slutligen kala. När jag tittar på mina senaste Visby-bilder är det just de gulnande löven som indikerar vilken årstid som rådde när de togs.

Sankta Maria domkyrka i Visby är mäktig, vacker och enastående

Förflyttat fokus från kyrka till nypon





Valnötsträdets blad uppe på klinten

På denna weekendresa hade jag med mig min Canon 5D Mark IV och mitt normalzoomobjektiv EF 24-70 mm f/2,8 L II USM. Varken mer eller mindre. Jo förresten, jag hade med mig ett extra batteri som jag aldrig behövde använda. Denna normalzoom är i mina ögon utmärkt bra till skillnad från föregångaren som jag också har i någon kameraväska. Hade jag velat resa ännu lättare hade jag antagligen valt mitt lilla fasta 28 mm-objektiv men det är en aning mer begränsande. Ett zoomobjektiv är bekvämt men har oftast snäppet sämre optiska egenskaper än ett objektiv med fast brännvidd. Men denna glugg är så bra att jag inte kan påstå att jag lider av några optiska defekter när jag tittar på bilderna.

Nordergravar



Givetvis fanns hösten närvarande även i botaniska trädgården trots att odlingarna gjorde vad de kunde för att streta emot. Att rosor blommar sent in på hösten det vet jag men som du kommer att se i ett kommande blogginlägg fanns även andra blommor som färggranna höll vintern och mörkret stången. De allra känsligaste växterna var täckta för att klara den kommande kylans prövningar.

Botaniska trädgården i Visby



På ett personligt plan föredrar jag hösten framför våren. Så har det nog alltid varit. Visst har sippornas tid och den spirande grönskan sin absoluta charm men det är ändå något speciellt med hösten (och då tänker jag inte i första hand på död och förruttnelse). Jag vet att många lider in vintern och tycker att hösten är ett elände. Vi är alla olika och det finns väl inget rätt eller fel i denna fråga, eller hur?







Det kommer fler bilder från Visby så håll utkik här i bloggen de närmaste dagarna!

2 kommentarer:

  1. Jag ser inte att det skulle vara något fel på objektivet. Fin bildkomposition, och vi ser ofta samma saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, detta normalzoomobjektiv är verkligen trevligt. Stor skillnad mot Canons ursprungliga 24-70 mm-objektiv som jag också har men som endast funkar okej på min 7D Mark II (tack vare den mindre sensorn som därmed inte är lika känslig som en fullformatssensor).

      Radera