söndag 26 november 2023

Absoluta nollpunkten var nära vid Bärsta

Under lördagen visade sig ännu en gång solen i Stigtomta-trakten och det lockade tillräckligt mycket för att jag skulle greppa kameran och ge mig ut i närområdet. Höfterna skickade tydliga signaler att de inte ville ha någon svårare prövning vilket gjorde att jag istället satte mig i bilen och åkte iväg till Bärsta där badplatsen och kärret var tänkta fotomotiv.




På plats vid sydspetsen av Yngaren lärde jag mig snabbt att de västliga vindarna förde med sig temperatur-nivåer som närmade sig den absoluta nollpunkten. Trots att jag klätt mig klokt, trodde jag, frös jag som en whippet där vid strandkanten. Jag lärde mig också att kärret för närvarande är en no-go-zon.



Till lördagens lilla fotoutflykt valde jag min Canon 5D Mark IV och normalzoomen 24-70 mm. Det fick räcka eftersom jag inte ville ha en ryggsäck med fler objektiv som tyngde mina staplande steg. Kanske hade 25 kg extra på ryggen gjort nytta ifall tyngden gjort att jag fått upp kroppstemperaturen några grader.




Vattenståndet i sjön var tämligen högt, inte helt förvånande efter några månader med mycket nederbörd. De senaste dygnens minusgrader har satt sina spår, isen börjar titta fram närmast land och marken var halvfrusen.




Bärsta är en spännande pärla i min absoluta närhet. Tyvärr inte helt inom promenadavstånd (eftersom det innebär en mindre säker promenad längst den smala landsvägen ner mot Jönåker) men med bilens hjälp tar det endast några minuter från Stigtomta.



Någon timme efter hemkomsten hade jag tinat upp och kan tänka mig fler framtida besök vid Yngarens strand. Väderprognosen utlovar dock inget annat än fortsatta minusgrader vilket gör att jag konstaterar att vintern definitivt är etablerad så här i ingången till adventstider.

2 kommentarer:

  1. Jag ogillar starkt den nuvarande kylan. I dag blev det en inomhuspromenad på min trekkrunner när jag kollade in skidåkningen från Finland. Spången ser lite farlig ut, men jag gillar bilden på bänken nere vid vattnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det har ju blivit vinterkyla väldigt tidigt i år.

      Spången såg ut att svacka betydligt på några ställen och det var verkligen ingen idé att chansa. Det var inte heller tillräckligt fruset i mossen bredvid spången så jag fick vackert finna mig i att gå tillbaka samma väg som jag kom.

      Radera