söndag 10 februari 2019

Vardagsfotografering en söndag

Den senaste omgången av finvinter gick mig helt förbi. Förra helgen, framförallt söndagen, bjöd på ett vintervitt landskap och jag satt mestadels i bilen och plågade mig på Eskilstunavägen där underlaget var galet dåligt. Sedan följde en arbetsvecka då väderomslaget tog oss till innevarande helt då allt slaskar, töar och förfulas i snabb takt.

Utomhusgranen måste banne mig väck nu

De senaste helgerna har fyllts med mycket sport. Har det inte varit flicklagets egna futsalmatcher så har det varit bevakning med fotografering av lokal idrott för min sportblogg. Fantastiskt kul med allt detta trots att det tar mycket av min fritid.

Vattenflödet i skitdiket / bäcken är högt nog för att gå över gångbron vid Åsby


Efter en förmiddag i sällskap av hundratals innebandybilder fick jag en stund över under söndagen då det fortfarande var dagsljus. Jag riggade en av mina kamerahus med mitt 300 mm telebojektiv. Det är fullständigt opraktiskt att promenera med men ger ju lite möjligheter att fota saker på visst avstånd.

Ambitionen var att komma närmare men de ville inte bli kompisar med mig

Grusvägarna har övergått från isgator till blöt sörja. På åkrarna tittar det bruna fram. Vi som hade så mycket snö för bara en vecka sedan. Plusgraderna tär men framförallt har ett par dagars regn satt sina tydliga spår på. Tänk om vintern kunde tillåtas vara vinter med stabil värdighet.

Spårkatt
Vinterträd med sina krumma och kala grenar är ändå ganska fina

Jag avrundar detta inlägg med ett par bilder på vinterfåglar. Dessa härdiga små tuffingar som i takt med att ljuset kommer tillbaka hörs oftare och oftare. De har en hel del emot sig men naturen har uppenbarligen ordnat det så att de allt som oftast överlever och klarar de strama tyglar som råder under vinterhalvåret.

Pilfink
Blåmes med jordnöt i näbben

Jag laddar om för en ny arbetsvecka. Det blir nog bra.

4 kommentarer:

  1. En fin berättelse om ett Södermanland som skriker efter våren.
    Du lyckas bättre med fågelbilderna än mina katastrofer som är tagna genom smutsiga fönsterrutor .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att fotografera fåglar är en prövning. Hur mycket brännvidd man än har i objektivet fattas det 100 mm. Jag gick och önskade mig ett 500 mm- eller möjligtvis 600 mm-objektiv. Självklart med f/4 vilket innebär 100-130 000 kronor i investering. Typ. Det går inte att göra annat än att falla platt i beundran över de fågelbilder som vissa kan uppvisa, de är makalösa och visar prov på stor skicklighet samt förmodligen både tålamod och dyra grejor.

      Radera
  2. Aldrig sett en spårkatt förut. Hundratusen bagis för 600mm låter ju lite dyrt. Räcker nog med en 150-600 för en tiondel av det priset för att fota jåglar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag funderar med jämna mellanrum på någon av Sigmas eller Tamrons 150-600 mm-zoomar men försöker sedan slå det ur hågen med tanke på att de inte har någon vidare ljusstyrka. Med det ljus som fanns vid detta blogginläggs fotorunda hade jag behövt onödigt höga ISO-värden. Och tyvärr blir ett grunt skärpedjup något som känns fjärran och ouppnåeligt med förhållandevis små bländaröppningar. Jag får fundera vidare...

      Radera