lördag 3 augusti 2019

Berg är också en plats men mindre

Vore det inte för Göta Kanal och alla slussar skulle knappast orten Berg dra till sig nämnvärt med uppmärksamhet. Nu är orten istället en riktig turistmagnet som man till max slår mynt av. Parkeringen där ute på vischan är till och med behäftad med avgift. Och storbildsskärm med rullande reklam. Nja ...

Alva agerar turistvärdinna vid skylten

Efter vår introduktion och mjukstart uppe vid Borensberg blev vi hardcore-turister längs Göta Kanal när vi stannade till i Berg. Här finns två slussar samt en slusstrappa bestående av sju slussar. Det är ingen blygsam fallhöjd som ska hanteras, om jag läser rätt är det totalt 28,8 meter.




Oscarsslussen och nedanför den breder den konstgjorda bassängen ut sig

Den konstgjorda bassängen förser slusstrappan med vatten men funkar också som gästhamn



Alva och jag tittade lite på Oscarsslussen innan vi gick ner till slusstrappan, eller Carl Johans slussar som den egentligen heter. Där tittade vi storögt på när tre båtar av varierande storlek tillsammans slussades ner till det väntade sjövattnet i Roxen.


Alva vid Carl Johans slussar i Berg







En resa på Göta Kanal och genom dess slussar är inget för den som vill komma fram fort. Väntetid är liksom inbyggt i resandet. Allra helst under turisthögsäsongen då det är köbildning vid vissa slussar. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg bör själva resan vara målet, inte slutdestinationen.

Roxen breder ut sig nedanför slusstrappan i Berg
Alva verkade nästan onödigt glad när båtarna som just hade slussat kunde sträcka ut och dra iväg


Vi ägnade några minuter åt mink-spaning vid strandlinjen nedanför slussarna (mer om detta i nästa inlägg) innan vi gick den halvjobbiga uppförsbacken tillbaka till parkeringen och vår bil. Molnen blev glesare och glesare denna dag och värmen steg efterhand.

Avslutningsvis en skeppshund som verkade gilla att slussa

Göta Kanal ser jag gärna mer av!

4 kommentarer:

  1. Härliga sommarbilder från Berg. Klart bättre väder än vid mitt besök i vintras! Saknar endast en inzoonad bild på konstverket nere vid sjön.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förutsättningarna för bra väder är klart större i slutet av juli än under vintern. Jag skulle tro att det var betydligt fler som slussade när jag var där än när du var på plats. För att råda bot på inzoomade konstverk måste jag nog återbesöka Bergs slussar, tyvärr. :-/

      Radera
  2. Det var snöstorm när jag var där. Det stod en bil på den stora parkeringen och det var parkeringsvakt som vi skojade lite med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha ha, den parkeringsvakten hade dålig timpenning den dagen med tanke på snöstormen. Om nu parkeringsvakter har enbart provisionslön ... ;-)

      Radera