torsdag 8 augusti 2019

Kiladalen på en timme

Detta blogginlägg har inte ambitionen att ge en fullskalig beskrivning av Kiladalen. Vi kan konstatera att Kiladalen sätter sin tydliga prägel på landskapet i sydöstra delen av Södermanland. Jag konsumerade intryck under en timme på onsdagskvällen och med bilens hjälp hann jag stanna till på några platser för att dokumentera med min kamera. Mer än så sträckte sig inte mina ambitioner efter.

Söder om Enstaberga står denna välbekanta byggnad
Den närliggande ladan/ladugården (?) är inte så pjåkig

Jag skjutsade fyra fotbollstjejer från Stigtomta till deras fotbollsträning hos IK Tun i Enstaberga och i väntan på att träningspasset skulle ta slut gjorde jag en miniutflykt. Från Enstaberga ner till Tuna kyrka och sedan västerut på gamla E4:an en bit bortom Jönåker innan jag vände tillbaka igen.

Tuna Kyrka




Att den bördiga marken används för jordbruk framgår med all tydlighet, allra helst nu i skördetider. I år verkar vete dominera bland grödorna men ett och annat råg-, korn, havre- och rapsfält bryter av. Lin har jag "bara" sett vid Väderbrunn/Ullevi och där har jag anledning att stanna till med kameran igen eftersom de blå blommorna från tidigare i somras nu övergått i de vackraste av varma toner när linfrökapslarna mognat.

I förgrunden en bro över Kilaån
I bakgrunden syns kyrktornet vid Tuna
Kornet med sina långa strån
Himlen österut var mindre dramatisk än den man såg om man vände sig åt sydväst ...
... varifrån kvällens och nattens regn var på väg att rulla in

Onsdagskvällen var varm, nästan kvav, och molnformationerna skvallrade om vad som skulle komma. Nu visade det sig att det inte åskade i mina trakter men lite regn fick vi ändå. Och friskare luft.



Ett stopp innan Jönåker för att fotografera Lunda Kyrka (och himlen)

Efter ett snabbt stopp innan Jönåker tog jag mig i maklig fart genom Stigtomtas grannby för att sedan stanna till på ett par ställen innan jag vände. Utsiktsberget i Kiladalen var en av de landmärken som fastnade på bild.

I bildens nederkant ser du det lilla berget som sticker ut en hel del i omgivningarna
Från sydväst tätnade molnen allt mer


Jag gav mig av mot Enstaberga men kunde notera att det var väldigt mycket trafik på gamla E4:an. Den vägen brukar jag ta ibland om det är helt sjukt mycket helgtrafik på motorvägen mellan Norrköping och avfarten till Stigtomta. Denna kväll kändes det som att 5% av motovägstrafiken tänkte likadant.

Ett regnbågsfragment under molnen söder om Enstaberga

Innan jag åkte tillbaka till Enstaberga IP stannade jag till ytterligare en gång för att fota kvällshimlen och de spännande molnen. Objektivvalet för dagen blev mitt 17-40 mm-objektiv (även om bl.a. de första bilderna i detta inlägg fotograferades med 300 mm-objektivet).





Jag finner det mer och mer lockande att fotografera landskap. Samtidigt är jag medveten om att jag har mycket att lära och bemästra innan det blir bra. Som med de flesta motivområden och fotograferingssätten behöver man träna och vänja sitt bildseende. Veta vad som är möjligt, vad som blir bra och vad som inte fungerar alls.

Det kommer ett uppföljnings-inlägg med ett specifikt motiv som dök upp på vägen mellan Enstaberga och Jönåker men det tar vi en annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar