torsdag 26 december 2019

En annan dag vinter

Jag blir inte klok på om jag ska skriva "våtgrått" eller "gråvått" för att beskriva julhelgens väder. Det heter förmodligen inte något av alternativen men samtidigt förstår du nog vad jag menar oavsett vilket av orden jag väljer.

Våtgrått eller gråvått

Efter ett par dagars stillasittande och konstant ätande i sällskap av familj och släkt var det plötsligt annandag jul och ett luftigare schema. Den där förbaskade julmaten slipper man inte på annandagen heller, matrester som aldrig verkar ta slut, men det kan vara skönt att slappa lite.






När klockan närmade sig 13 valde jag att ge mig ut på en promenad. Någon plusgrad i luften, med nöd och näppe uppehållsväder, och knappt ledljus ute. Fantastiskt skönt att få frisk luft och jag njöt av min långa promenad. Samtidigt innebar varje steg smärta, jag har det så nuförtiden, men jag valde att blunda för höftartrosens ideliga påminnelser.

Denna bild får behålla sin färg eftersom den gröna mossan kändes som huvudmotiv

Mina steg tog mig på den 7 km långa slingan runt skroten och strutsfarmen utanför Stigtomta. Det var väldigt länge sedan jag gick där senast och jag bjöds på några överraskningar längst vägen. De hade kapat ner väldigt mycket skog vid skroten och tänk så konstigt det ser ut när träd försvinner.


Grindstugorna och en flygelbyggnad till Prästgården skymtar i bakgrunden

För annandagspromenaden valde jag att skruva på mitt 50 mm-objektiv på min nylagade kamera. Jag kommer förmodligen aldrig att bli riktigt bra kompis med mitt 50 mm f/1,4-objektiv. Utsnittet är en sak som jag kämpar med, trots att det kallas "normalobjektiv" av goda skäl, men det är även de optiska egenskaperna som spökar för mig. Ska jag ha ett nytt och bättre 50 mm-objektiv kommer det att kosta en hel del pengar och det är jag inte beredd att lägga på just denna brännvidd i dagsläget.




Stentorp

Som vanligt på annandagarnas promenader mötte jag flera andra som var ute och luftade lungorna och flanerade bort julmaten. De jular då vintern inneburit ett vitt landskap runt Stigtomta har dock lockat ut betydligt fler människor än detta år. Förstås.

Mårtenstorp kan skymtas bakom björkdungens svartvita stammar

Nu ska jag ladda om batterierna för fredagens bestyr. Klämdagsledig som jag är kommer jag ändå att ha fullt upp. Min gamla mors bohag ska flyttas från en lägenhet till ett äldreboende på Myntan i Nyköping. Mina usla höfter får väl en duvning som heter duga men vi är fler som hjälps åt och kanske slipper jag de värsta lyften.

Skillra

Jag önskar alla ett riktigt gott slut på 2019 innan vi tar sikte på ett nytt decennium och ett nytt år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar