lördag 21 december 2019

Mindre munter midvinter

Vi har endast dagar kvar till julhelgen, mörkret dominerar i sällskap av ett synnerligen nederbördsrikt och eländigt väder. För min egen del är lördagen den 21/12 den första lediga dagen av många. En intensiv höst och övergång till vinter har inneburit mycket arbete, nya arbetsuppgifter och oprövade ansvarsområden. Jag behöver sannerligen vilan och återhämtningen.

Badplatsen i Kisäng den 21/12 -19 var inte särskilt inbjudande

Under december har jag haft min "finkamera" på serviceverkstad. Av/på-knappen på den två år gamla kameran har blivit allt kärvare och vid de senaste tillfällena då jag använt kameran har jag oroats av att riskera att bryta av den lilla brytarspaken. Några tusenlappar fattigare fick jag tillbaka min Canon 5D Mark IV från Canons enda auktoriserade serviceverkstad i landet.

Badbryggan mellan strandbjörkarna vid Kisäng

Det visade sig vara något som spillts vid reglaget. Huruvida jag får tillbaka några pengar eller inte på den försäkring jag tecknade vid kameraköpet återstår att se. Jag var hur som helst tvungen att laga den. Och även om jag har flera andra kamerahus så är de sämre, äldre och inte på långa vägar lika vassa som vi 5D Mark IV.

Jag stod redo men ingen badande behövde min hjälp

Efter att ha testat på vädret under flera hundrastningspromenader från fredagseftermiddagen till lördagsförmiddagen visste jag hur otilltalande det var utomhus. Ändå tog jag med mig kameran i bilen och åkte upp till Kisäng utanför Stigtomta på lördagslunchen. Dimman lockade.



Någon snövit jul får vi inte se detta år i södra Södermanland. Väderprognosen de närmaste dagarna lovar på sin höjd lite frost en eller annan dag. December har varit varm, det finns inte tillstymmelse till tjäle i marken. Det har regnat nästan dagligen, en nederbörd som förvisso behövs men som inte direkt gör att man drar på mungiporna denna mörka årstid.



De kommande två dagarna går åt i sin helhet för de hysteriska men traditionella julförberedelser. Givetvis är redan gravningen av laxen påbörjad, kopparputsningen avklarad och julköttbullarna trillade och stekta. Men mycket återstår. Detta år går jag nog bet på att få fatt på något tallris, jag har inte hunnit åka runt och leta efter något hygge av färskare sort.

Badstrand vid Kisäng

För en vecka sedan spikade jag upp en större canvastavla på kontorsväggen. Det rum jag tilldelats har kala väggar och till sist kunde jag inte motstå frestelsen att beställa en tavla när jag ändå köpte utskrifter av årets julkort (som självklart också är postade enligt konstens alla regler).


Vass vid Kisäng

Min förhoppning är självklart att hinna fota lite i omgivningarna under de lediga dagar jag har framför mig till och med trettonhelgen. Å andra sidan blir jag ju mer än tveksam om vädret inte hyfsar till sig bättre än denna lördag. Usch och fy, man blir blöt av någon slags mix av dimma, hög luftfuktighet och stadiet mellan duggregn och uppehåll.

Båtbrygga vid småbåtshamnen i Kisäng


Det fick bli bilder tagna med mitt 28 mm-objektiv denna gång. Märkligt att ett billigt "skitobjektiv" som jag ägt väldigt länge plötsligt kan bli en favorit. När jag hade fångat vyerna vid Kisäng bytte jag ändå glugg till mitt 135 mm-objektiv för några andra typer av bilder.

Vår bil var ensam på parkeringen vid Kisäng
Kvarvarande rönnbär
Tvärs över viken vid Kisängs båtplats

Nu ska vi på något sätt komma i julstämning. Sysslorna som ska slutföras kommer att göra sitt till för att sinnesstämningen blir den rätta. Och låter vi bli att titta ut genom fönstren så tror jag även det underlättar.

På återhörande


2 kommentarer:

  1. Halloj. Har inte varit här på ett tag. Ligger i soffan och softar och ska bu titta igenom din blogg. Alltid tacksamt med dimma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag har varit väldigt sparsam med blogginlägg under en period. Det finns flera skäl till det men jag har ändå fotat ganska flitigt men med annan karaktär och innehåll än vad som brukar hamna i denna fotoblogg.

      Denna vinter har än så länge inte erbjudit mycket för landskapsbilderna annat än dimma. Det är dock inte fy skam och förhöjer stämningen i bilderna ganska markant.

      Radera