måndag 20 januari 2020

Stadsfjärdseftermiddag

I ett par blogginlägg kommer jag att visa bilder som jag tog söndagen den 19:e januari när jag tillbringade en hel del tid på Rosvalla i Nyköping. Oftast när jag är där har jag ett hektiskt och välfyllt schema men denna gång bestod mycket av min tid av väntan. Och vad gör man då? Passivt stillasittande med halvöppen mun eller ut och gå i solskenet med en kamera i händerna? Jag valde det sistnämnda.

Ett av höghusen vid Rosvalla

Jag hade med mig min lilla kameraryggsäck och i den hade jag packat min Canon 1DX samt objektiven 14 mm, 28 mm samt 135 mm. Tanken var inte att fota sport utan annat som kunde förefalla intressant.



Mina två promenadrundor tog mig till den närliggande stadsfjärden där Brandholmen möter Östersjön. Under den tidiga eftermiddagsrundan valde jag att skruva på mitt ultravidvinkelobjektiv och det är onekligen en prövning att få till något vettigt med 14 mm brännvidd på en fullformatskamera. Utan att det bara är blå himmel i bilden.

Vattensjukt och översvämmat i kanten av stadsfjärden
Blå himmel och färggranna hus

Detta är inte den vinter som hittills uppvisat några som helst vintriga egenskaper annat än uteblivna soltimmar. Marken är mjuk av mycket regn och obefintlig tjäle. Det som lockar ut oss är dock när solen behagar lysa, något som inte har hört till vanligheterna på några månader.

Gräsänder. Bokstavligen.


Promenaden från Rosvalla ner till vattnet är inte lång. Man får däremot passera genom ett kvarter med nybyggnation, det växer upp huskroppar som svampar på Brandholmen. Det går naturligtvis att utsträcka promenaden längst vattnet i flera nivåer men denna tidiga eftermiddag företog jag den kortast möjliga rundan.





I nästa blogginlägg ska du få följa med mig på en skymningspromenad i samma område. Då blir det stor skillnad i bilderna, utan tvekan.

2 kommentarer:

  1. Höghuset borde gå att fota som en panoramabild ned något zoomobjektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De två "tornen" vid Rosvalla har funnits med som bakgrundsdetaljer i några bilder som jag tagit på andra sidan stadsfjärden för några år sedan. De sticker verkligen upp. Lite knepigt att hitta en fotovinkel på ett "bra" avstånd där husen syns i sin helhet. Jag tar till mig tipset, tack, och funderar på det nästa gång jag är i närheten av Rosvalla-området.

      Radera