söndag 30 januari 2022

Med sällskap av Malik genom Stigtomta

Effekten av stormen Malik var under söndagsförmiddagen tämligen lindrig i Stigtomta. På sociala medier stormade det nog mer bland vissa inom svännevännekretsen som blivit kränkta över namnet Malik. Föga förvånande anses namn som Per och Anders lämpligare än Malik. För oss mer rimliga är det ett mysterium att ett grönländskt namn kan skapa större svallvågor än vad själva stormen åstadkommer.

Den stormvälta soptunnan vid Kavlinge var det mest dramatiska jag såg …

Under åren som Stigtomta-bo har jag skaffat mig tre favoritstråk när apostlahästarna ska transportera mig. Tyvärr har min höftartros förhindrat mig att gå två av rundorna de senaste åren. Både Salingerundan och skrotenrundan mäter ca 7 km vardera och det har varit för påfrestande distanser för mig. Tyvärr. Och nu när jag återhämtar mig efter höftledsoperationen är jag inte på den fysiska nivån riktigt ännu att bemästra 7 km.




Räddningsplankan har för min del varit rundan förbi Åsby och Skillra som mäter ungefär 3 km. När jag på Trettondagen klarade av att gå den sträckan utan krycka var det en slags seger som jag fortfarande får en boost av att tänka på. Söndagsförmiddagens promenad skulle dock ta mig till en helt annan slinga, låt oss kalla den fotbollsplansrundan. En slinga på drygt 4 km skulle det visa sig.




Bortom den vattensjuka lekplatsen ser man 11- och 9-mannaplanen


Med hemmet som utgångspunkt och genaste vägen till Stigtomta IF:s 11-mannaplan så passerar jag Stigtomta kvarn och den nya skolan. Fortsätter man på Skolvägen så lämnar man tätorten och befinner sig plötsligt ute på landet där Kavlinge markerar någon slags gräns. Gena genom skogen och du är vid OK Hällens fina klubbstuga Friluftsgården. Via trädgårdstippen hamnar man sedan vid Stigtomta IF:s 5-mannaplaner vid Parken och sedan är det inte långt till 7-mannaplanen vid Tängsta.





Sedan en månad tillbaka har jag förstärkt min rehabilitering med träning på gymmet. Jag har kört mina rehab-övningar 6 ggr/vecka och pulshöjande träning på gymmet 4 ggr/vecka. Efter onsdagens besök hos min sjukgymnast på vårdcentralen har jag fått nya direktiv. Mer och tyngre på gymmet och glesare men längre rehab-pass på hemmaplan. Tre besök på gymmet i veckan och plus rehab-pass per vecka betyder att en dag i veckan får vara vilodag. Och det var exakt vad söndagen innebar. Söndagspromenaden var alltså vila … 




Vid onsdagens sjukgymnast-session fick jag en smula motstridiga uppgifter. Jag skulle definitivt inte gå på gymmets löpband men jag skulle absolut ta dagliga lunchpromenader (på veckans arbetsdagar). Jorå så att. Jag tror jag förstår vad hon menade men det blev lite konstigt framfört. Jag har gått 1 km som uppvärmning på löpbandet och då pressat tempot vilket gett mig viss smärta i min icke opererade höft p.g.a. artrosen. Alltså bör jag undvika detta. Lunchpromenaderna gör mer nytta för knoppen än kroppen under stressiga men stillasittande arbetsdagar, allra mest alla dessa dagar då jag jobbar hemifrån så här i Corona-tider.

5-mannaplanerna vid Parken



7-mannaplanen vid Tängsta


Mitt val att ge mig ut redan under söndagsförmiddagen visade sig vara klokt. Tidigare på morgonen var det mulet och efter lunchtid samlade sig molnen på nytt över våra huvuden. Jag valde att ta med mig min Canon R6 med det enda RF-objektivet jag hittills inhandlat. 35 mm-brännvidden är helt okej som promenad-alternativ för att fånga omgivningarna.




Mina Icebugs fick göra nytta på denna promenad. Det bjöds på ett märkligt underlag som varken var fruset eller slaskigt. I samband med nattens stormande så föll även några snöflingor och dessa frös snarare underifrån än uppifrån.

4 kommentarer:

  1. Läkningen tar sin tid. Jag körde omkull med e-hojen igår, hade förstås en kamera runt halsen när jag s hängde in på vad som visade sig vara en ren isgata. Men jag klarade mig utan skador, och både hoj och kamera verkar fungera. Löpbandspromenader är ju inte så roliga, jag brukar kombinera med direktsänd tv-serier, eller ett avsnitt av Spanarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan i söndags har det varit grymt halt på alldeles för många ställen. Mildvädret kommer till fredagen och då kanske den värsta halkan försvinner.

      Det är en aning själsdödande att stå på ett löpband, att sitta på en motionscykel eller tillbringa en halvtimme på crosstrainern. Samma vy att fästa blicken på hela tiden. Löpbandet kräver dessutom lite fokus och uppmärksamhet annars riskerar man att fara av eller ta ett snedsteg. Något skärmtittande är inte aktuellt på mig, jag glor på träningsredskapens displayer och räknar sekunder samt genomlider träningshalvtimmen ...

      Radera
  2. Jag har trampat fel ett antal gånger på löpbandet, då brukar katten öppna ett öga undra vad som är på gång, hon sover dessutom på bandet när det är ledigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En katt helt utan riskmedvetenhet ... Sova på löpbandet! ;-)

      Radera