söndag 10 juli 2022

Knata in semestern

Sommar är semestertid och så har det blivit även för mig. Fjolårets rysarsommar försöker jag glömma, förvisso ledig eftersom jag var sjukskriven men knappast fri att göra annat än att läka. Nu är förutsättningarna annorlunda och jag får ju t.o.m. vara i solen eftersom jag inte äter antibiotika längre. Wow.

40 mm, f/6,3

40 mm, f/2,8

Några speciella äventyr är inte planerade för årets semester. Vi har knappt någon gemensam semester vilket innebär att jag får gå hemma och skrota själv i tre veckor innan två efterföljande veckor är gemensamma. Kanske blir det någon bilresa i början av augusti, det är en öppen förhandlingsfråga än så länge.




På söndagförmiddagen passade jag på att ta en promenad i hemtrakterna runt Stigtomta. Det utlovades regn efter lunch vilket inte kom som en överraskning om man tittade upp på himlavalvet. Jag valde att montera det yttepyttiga pannkaksobjektivet på min Canon 5D Mark IV. När jag ser resultatet blir jag överraskad av hur det lilla 40 mm-objektivet levererar. Även på full bländaröppning är det bra. Bokehn i de två översta bilderna visar på goda egenskaper även i partierna i oskärpa.

Sorgligt att se resultatet av granbarkborrarnas framfart

Man har avverkat angripen skog men eländet är nog inte slut på långa vägar

Nu går jag och väntar på att min beställda häcksax ska levereras så att jag kan fortsätta klippa häcken där jag tvingades avbryta dagarna innan midsommar. Den gamla eldrivna saxens motor skar ihop. Nu har jag beställt en batteridriven sax med kapacitet att kapa ganska grova pinnar. Förhoppningsvis är den inte för tung att jobba med över axelhöjd. Batteriet till häcksaxen är samma som till den nyinskaffade gräsklipparen. Skönt att slippa bensinångorna respektive skarvsladden i trädgårdsarbetet!

Väder över hustaken i Tängstaområdet

I den kommande veckan ser det ut att bli tämligen omväxlande väder. Tisdag och onsdag utlovas ett par varmare dagar vilket borgar för att hängmattan kommer till användning. Det ser jag fram emot!

2 kommentarer:

  1. Klippa häck är ju en konst. En bekant hyrde in några säsongsarbetare för att trimma hans granhäck. Long story short, granhäcken dog. Sen stod de sorgliga resterna kvar i tio år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Granhäckar är tydligen känsliga och blir dessutom otympligt stora med tiden. Även tuijahäckar kan vara lite knepiga då enstaka stammar plötsligt kan dö. Att klippa häckar jämnt och rakt är inte plättlätt men jag anser att jag med åren (från det att jag i tonåren sommarjobbade som fastighetsskötare) har fått någorlunda kläm på hantverket.

      Radera