onsdag 4 september 2019

En favorittid på året

September är en av mina absoluta favoritmånader. Den rusar in på en andraplats efter maj i min ranking. Det är åtminstone vad jag tycker i skrivande stund. Hösten gör sig påmind, luften blir svalare och syrerikare, kvällsmörkret faller tidigare och nattfukten ger dimma som sätter sina spår i naturens alla spindelnät. För de som inte fattat att svamp är en åkomma är det lockande att ge sig ut med en korg, kniv och rensborste. Flugfisket i traktens sjöar med inplanterad fisk får ordentlig fart i takt med att vattentemperaturen sjunker till fiskvänligare nivåer.

Under onsdagen fick vi en vattensituation hemma på gatan
Delvis lagade vattenrör som åtminstone gav oss färskvatten i kranarna
Och vi har fått ny asfaltsbeläggning på gatan!

Jag valde att lämna stöket hemma på gatan för en stund. Direkt efter jobbet gav jag mig ut på en kortare promenad förbi Skillra och Åsby. Väderprognosen hotade med helt mulen himmel från eftermiddagen men det stämde inte riktigt. De jämngrå och tätare molnen rullade in men jag hann i alla fall gå halvvägs på rundan innan det var "locket på".

Majsen har växt sig hög ute på fältet

Fodermajsen är långt ifrån mogen ännu

Det var länge sedan jag var ute på en fotorunda. Ursprungligen hade jag tänkt ta mitt macro-objektiv på kameran men det blåste lite för mycket för att det skulle funka med tajta närbilder. Nu tog jag det lilla och gnisslande 28 mm-objektivet istället. Hyfsat vidvinkligt och siktet ställdes in på landskapsbilder. Självklart går det även att ta helt andra typer av bilder med gluggen.

Nypon som hängde över mitt huvud och fotades rakt uppåt


Min vidvinkelvånda fortsätter. Jag vill verkligen köpa något vidvinkel-alternativ men kommer inte till skott. Svårt att bestämma mig och det beror antingen på att det finns många bra kandidater att välja bland eller att jag tycker det är förskräckligt mycket pengar för den kvalité jag hoppas på att komma över. Jag vet ju också att jag skulle vilja lägga de pengarna på något att komplettera min sportfotoutrustning med. Ett vidvinkelobjektiv skulle visserligen kunna användas då och då i sportfotosammanhang men det kommer aldrig att bli ett bruksobjektiv för den typen av motiv.





Om denna onsdagskväll hade varit mulnare hade jag stannat hemma och istället testat några saker med ett par av mina studioblixtar. Nu fick jag en välbehövlig promenad istället och sparar på blixtrandet till en annan gång.






Apropå blixtar så hittade jag några fler bilder med blixtar efter förra veckans enorma åskoväder. När åskan tog ny fart gjorde jag ett nytt försök med stativet riggat på balkongen. Nu missade jag några spektakulära blixtar, förstås, men några mer avlägsna blixtar fastnade på kamerasensorn och här nedanför kommer en av de bilderna.



Några fler åskbilder lär det väl inte bli i år, eller hur? Men det finns massor av annat att fota och säkerligen ett och annat nytt motiv kan jag tänka mig. September är ju trots allt här med mycket härliga möjligheter till utomhusvistelse och naturupplevelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar