torsdag 10 oktober 2019

Jobbig anledning till ytterligare tester

Här kommer ett blogginlägg som jag allra helst hade sluppit. Typ. Efter det senaste objektiv-inköpet var jag ganska säker på att det skulle dröja länge innan något mer skulle tillföras kamerautrustningen. Så blev det inte. Och orsaken var att min "sportkamera" nummer 1 visar tecken på att ge upp. Slutkörd.

Min Canon 1D Mark IV uppvisar ungefär samma vigör som denna frostangripna blomman-för-dagen

Två fel har uppstått samtidigt. Jag märkte detta under helgens rugby- och fotbollsfotograferingar. AF-ON-knappen som jag använder för att sätta skärpan med har kärvat och hängt upp sig. Inte bra när man fotar sport! Och det andra problemet är internt i och med att jag hör ett allt mer tilltagande ljud från slutaren. Illa. Jag har helt enkelt gett kameran vad den tål och kanske lite till.

Hösthortensia

Jag måste naturligtvis inte fara omkring och fota en massa sport så fort tillfälle ges. Dock är det så att inom ett par veckor ska jag iväg på en alldeles speciell resa för att fota en sport och ett arrangemang som jag aldrig varit nära tidigare. Och hur skulle det gå om jag tvingas använda någon av mina sekundärval när det kommer till sportkameror? Jag har ju onekligen flera kamerahus men ingen av dessa slår min 1D Mark IV på fingrarna oavsett om det är utomhus i dagsljus eller inomhus i halvdålig elbelysning.

Hemma på gatan

Med lätt panikkänsla och inte alls road av att behöva lägga mer pengar på fotoutrustning har det ändå blivit många varv på Fotosidans annonsavdelning. Jag siktade in mig på Canons efterföljare till 1D Mark IV och det är en s.k. fullformatskamera med namnet 1D X. De lanserades 2012 så då förstår du att mina befintliga kameror är ännu äldre.

Höstlönn

Innan torsdagen övergick från skymningsläge till absolut kolsvarta natten hann jag provfotografera några rutor med det nyanlända kamerahuset. Det blev verkligen i all hast och jag hann inte ens kolla alla inställningar. Jag konstaterade efteråt att det fanns en hel del jag ville korrigera. Nåväl, jag fick tillräckliga bevis för att den begagnade kameran jag köpt fungerade tillfredsställande.

Rönnbär

Dumt nog uppdaterade jag hela min datorpark med Apples nyaste operativsystem under onsdagskvällen. Det misstaget kostade mig 5 timmar på torsdagskvällen innan jag kunde titta på bilderna på datorskärmen. Jag tänker inte gå inte på samtliga problem som jag fick när jag skulle ansluta kameran och flytta över bildfilerna till min lilla Mac-server men det allra suraste problemet var i alla fall att fildelningen på den externa disken inte ville vara med alls. Googlingen tog mig inte heller i mål så snabbt som jag önskade.

Kanadensiskt gullris

Om någon hamnar i denna sits kan jag rekommendera att inaktivera fildelningen på den enhet som har hårddisken ansluten till sig. Slå sedan på fildelningen igen och allt funkar precis som förväntat. Gaaaah, vilken resa för att komma fram till det svaret.

Nu behöver jag bekanta mig med en "ny" kamera och allra helst testa den under en fotbollsmatch. Det är den bästa referenspunkt som jag kan tänka mig.

Wish me luck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar