fredag 3 juni 2022

Ett par nya kompisar

Den 3:e juni är ett datum som jag i år är lite kluven kring. Sedan 27 år är det vår bröllopsdag och det är odelat positivt. Men det är också årsdagen sedan min höftledsoperation och den tog ju en riktning som inte var direkt skojig. Nåja, jag kan ju gå för egen maskin nu när ett år har gått men jag får ju äta mediciner resten av mitt liv för den blodsjukdom som upptäcktes i efterdyningarna av komplikationsvågen som sköljde över mig.

Dagen till ära välkomnade jag två nya kompisar till min kamerafamilj. Förvisso en smula begagnade men likväl nya för mig. Jag beställde två objektiv från Cyberphoto som omsorgsfullt packades upp under fredagskvällen. Nu skulle det minsann testas direkt! Jaha, ösregn utanför husets väggar ... Nåväl, det blev några bilder tagna i skydd under plasttaket på uteplatsen.

Samtliga bilder i inlägget är tagna med min Canon 5D Mark IV, ISO 400.

Först ut är Canon EF 24-70/2,8 L II USM. Varför? Har jag inte redan Canons 24-70-objektiv? Jodå men version 1 är inte riktigt det objektiv jag en gång tyckte om och hoppades på. Den gluggen köpte jag begagnat av en herre i Linköping inför en boxningsgala på Rosvalla. Och det är fortfarande riktigt bra på min 7D Mark II. Det är ett kamerahus med crop-sensor och därmed inte lika känsligt för optiska snedsteg. Kruxet är att jag nästan aldrig använder mitt 7D-hus längre. Fullformat är snyggare och bättre på alla sätt. Därför har jag saknat ett skarpare och lite smidigare normalzoom-objektiv när jag är ute och fotar sportevenemang.

24 mm f/4,0

65 mm f/2,8

70 mm f/2,8

70 mm f/2,8

70 mm f/2,8


Nästa lilla vän att monteras på kameran var Canon EF 40/2,8 STM. Här ligger betoningen på "lilla" eftersom det är ett s.k. pannkaksobjektiv. Det har dessutom utgått ur Canons sortiment. Billigt men omges av goda recensioner bl.a. tack vare sina goda optiska egenskaper och schyssta skärpa. Sedan är det ju knappt så man ser att man monterat objektivet på kamerahuset ... Praktiskt om man vill resa lätt.

40 mm f/2,8

40 mm f/2,8

40 mm f/2,8

40 mm f/2,8

40 mm f/2,8


Ja ja, det är inga höjdarbilder jag tagit i detta blogginlägg. En icke utslagen krollilja, hustruns mystiska solcellslampor, en tanig ros, några blöta funkiablad och en skraltig kaninbur i bakgrunden. Självklart ska jag ge dessa objektiv en rejäl duvning så småningom. Och jag har inte heller glömt bort den utlovade recensionen av mitt kamerahus Canon R6. (Den har fått två dammkorn på sensorn vilket måste vara personligt rekord för mig eftersom det gått bara ett halvår sedan den köptes.)

2 kommentarer:

  1. Pannkaksobjektivet har jag liggande någonstans, helt klart ett kul objektiv som passar till både landskap och porträtt. Låter jobbigt med en livslång medicinering, men skönt att du är smärtfri.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har hunnit ta ganska många bilder med 24-70-objektivet (rugby, flottrace och studentporträtt) medan 40 mm-objektivet än så länge bara figurerat när ovanstående bilder togs. Jag ser möjligheter med det lilla pannkaksobjektivet, en vettig brännvidd och otroligt smidigt att ta med sig vart man än ska.

      Jag får stå ut med medicineringen. Min mor hade samma blodsjukdom och emellanåt fick hon tappas på blod då inte medicinen räckte till för att hålla mängden blodplättar på en rimlig nivå. Kanske drabbar detta mig också, än så länge håller överläkaren på att ställa in dosen för mig. Nackdelen med denna inställningsfas är att jag måste lämna blodprover stup i ett. (Som, tur är ligger provtagningscentralen i hyfsad anslutning till mitt jobb.)

      Radera