söndag 21 juli 2019

Solnedgångsupplevelse vid Kisäng

När lördagskvällen var på sin slutkläm tyckte jag att det kunde vara värt att samla ihop lite kamerautrustning och åka den korta vägen till badplatsen vid Kisäng. Solnedgångarna över Långhalsens vatten är helt okej (även om den sista lilla biten sker bakom en trädridå vid sjöns bortre ände).

Fiske i Långhalsens vatten
Båten skar genom det guldfärgade vattnet

Jag valde även vid detta tillfälle att släpa på stativ och mitt 400 mm-objektiv. Delvis handlar det om nyhetens behag men jag behöver mer tid för att vänja mig med objektivet och lära mig dess egenskaper.

Siluett av en skrattmås

Jag tjatade med mig våra två hemmaboende döttrar. De fick chansen att bada vid badplatsen men innan dess hann vi fota lite. Yngsta dottern Alva var nyfiken och ville testa kameran med jätteobjektivet på stativet. Inte helt lätt att fota med 400 mm som har en närgräns på 3 meter.

Denna bild på mig har Alva fotat. Skärpan sitter på näsan men jag tar på mig att inte ha gett rätt instruktioner.
Även denna bild har Alva tagit på sin syster Lovisa

Jag blev lite inspirerad av bilden som Alva tog på Lovisa och försökte ta en liknande bild på Alva där ena ögat var i fokus. 400 mm är snävt, väldigt snävt.

Alvas ögonfransar

Vi stannade kvar på klipporna en stund. Det var en hel del andra vid sjön och jag ville inte stå på stranden med kameran så länge det var andra badgäster där. Nu hade vi fiskande sällskap på båda sidor om oss. Jag hoppades väl att det skulle komma förbi en och annan fågel så att jag kunde testa min förmåga att följa den med kameran och få en eller annan testbild.

Dramatisk himmel (medvetet fotad med något stegs underexponering)
Till sist passerade en skrattmås med den solnedgångsfärgade himlen i bakgrunden

Jag använde inte bara mitt 400 mm-objektiv med min Canon 7D Mark II. Jag hade även lite annat smått och gott i kameraryggsäcken. Bra med fullformat och lite vidvinkligare alternativ samt det alltid lika användbara 70-200 mm-objektivet. Följande bilder är fotade med min 5D Mark IV samt 70-200 mm-objektivet.

Alva
Lovisa och Alva, solnedgång och Långhalsen som fond




Jag bytte till mitt 28 mm-objektiv och försökte hitta någon annan bildmöjlighet där solnedgången fångades. Motiv eller förgrund som ger någonting att titta på samtidigt som den nedgående solen dominerar och sätter sin prägel.

Alkvist
Kamera
Växtlighet

Mitt sällskap för aftonen hade gått bort till stranden och till sist valde jag att packa ihop mina grejor och släpa mig i den riktningen. Tunga grejor, inte ens stativet med gimbalhuvud är smidigt att bära. Döttrarna stod en bit ute i vattnet och jag såg potentialen i några experimentella bilder där det solnedgångsfärgade vattnet i bakgrunden skulle kunna bidra. Det blev bättre än förväntat och till och med en aning oväntat slutresultat när jag bad Alva sparka i vattnet.

Siluett på Alva
Alvas fot till vänster
Jag hann inte förstå hur bilderna skulle bli när jag fotade stänken
Texturen påminner om smält metall


Sommaren och semestern fortsätter. Förhoppningsvis med fler spännande fotografiska upptäckter.

2 kommentarer:

  1. Bilderna på vattnet blev häftiga. Vad är planen ned det nya objektivet, fotboll eller jåglar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte 400 mm-objektivet i första hand för sport vilket i detta fall handlar om fotboll, rugby och bandy. Nu har jag testat det för första gången i fotbollssammanhang och jag tror att det blir jättebra (men att det kommer att kräva träning och tillvänjning). Sedan kanske det kan låta mig fota mer djur och fåglar men det blir en bonus i så fall.

      Radera