söndag 21 februari 2021

Slasksöndag på Ramdalen

Väderomslaget har kommit och nu dröjer det inte många dagar förrän det är barmark. Inför söndagens Oxelösundsresa fanns det ingenting särskilt som lockade att utforska med kameran. Finvintern har flyktat, snön är borta från hustak och grenar. Jag ställde in mig på att tillbringa förmiddagen med fotbollstjejerna på konstgräset. Men först en kort promenad bakom idrottsplatsen.


Innan vi åkte hemifrån plockade jag fram min gamla trotjänare, Canon 1D Mark IV. Tyvärr har AF-on-knappen på baksidan lagt av. Den är totalt utsliten och fastnar emellanåt. Jaha, och vad är det med det då? Jo, en sportkamera vill man ju använda med tumfokus, alltså att inte sätta skärpan med avtryckaren utan separera den funktionen till en annan knapp. Det sitter i ryggmärgen på mig.Tillsammans med det slitna kamerahuset har mitt 300 mm-objektiv gjort 100 000-tals sportbilder under några år. Därför var valet givet denna nostalgisöndag. Att "allmänfotografera" med brännvidden 300 mm är en aning utmanande men jag gav det ett försök innan jag gick ner på konstgräset och fotade fotbollsträningen.

Gång- och cykelbana över motorvägen

Infrastrukturen till och från hamnen och järnverket är rejält tilltagenUtegym

Jag sneglar då och då efter en begagnad 1D Mark IV. Finns det ett sådant kamerahus till salu för en billig penning kan jag inte utesluta att jag köper det. Kameran är vid det här laget ordentligt frånåkt av nyare modeller men det enda jag själv tycker är bristfälligt är mängden fokuspunkter. Jag använder i regel endast en central fokuspunkt när jag sportfotograferar, alltså är inte denna brist kritisk. Kameran duger även för inomhusfotografering upp till ISO 6400.

Alva tränar fotboll

Nåväl, allra mest villhöver jag en spegellös kamera. Men det finns en del annat som just nu är före i investerings-kön och jag får lägga band på fotograferingsbegäret. En ny torktumlare, spis, TV och ljudanläggning har tyvärr trängt sig före.

Övriga träningsbilder hittar du HÄR >>>

Sånt är livet på en pinne.

2 kommentarer:

 1. Jag funderar på en Canon R6. Lite trist att de nya objektiven är så dyra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Canons R6:a är definitivt en lockande kandidat. För mig skulle den förmodligen kunna fungera även för lite actionfotografering, tror jag. Min förhoppning är att det höga introduktionspriset ska sjunka snart. Men å andra sidan kanske Canon har en spegellös sportkamera motsvarande 7D (APS-C) på gång snart och det kan vara värt att vänta på för mig.

   Oavsett om det är för sportfoto eller övrig fotografering så är tekniksprånget i de spegellösa kamerorna lockande. Den vinklingsbara displayen känns som en av de mest angelägna sakerna. Att objektiven är svindyra känns inte riktigt lika kul, risken är att mina gamla EF-objektiv inte håller kvalitetsmåtten. Dessutom är det väl stor brist på EF/RF-adaptrar om jag fattat rätt.

   Radera