lördag 13 juni 2020

Fortsatt 85 mm-utforskning

Fredagen var den stora skolavslutningsdagen här i Nyköpingstrakten. Jag arbetade hemifrån och kunde se familjens yngsta dotter fladdra iväg på förmiddagen för Corona-anpassad avslutning i årskurs 8.

Alva skolavslutning
Alva på väg till skolavslutningen

Jag lät min kamera ligga redo med det nya 85 mm-objektivet monterat. Jag fick chansen till ytterligare några bilder under eftermiddagen när äldsta dottern dök upp för att lämna hunden för student-passning. Enzo gör sig nog inte helt perfekt på en studentuppvaktning och han fick övernatta i Stigtomta. Inte oss emot!

Fransk bulldog
Motsträvig fransk bulldog i mattes famn för fotografering


När kvällen kom valde jag att ta en kort promenad för att både ta fler testbilder med objektivet men också för att se förödelsen en bit bort i samhället. Även vi i Stigtomta kan drabbas av elände mellan varven.

Lupiner
Lupiner på vägen in mot granntomten

Motljus
Motljus vid Rogsmo

Bondsyrén
Syrénerna är i det närmaste utblommade nu


Mina steg tog mig till det som en gång hette Skogsbacken. En förskola som också varit fritidsgård och där vi skolade in vår förstfödde i mitten av 90-talet. Denna kommunala inrättning säldes för något år sidan till en privat aktör som rustade upp byggnaden och öppnade förskolan Knyttebo. Den finns inte längre sedan branden på natten mellan torsdag och fredag. Huvudspåret är att branden var anlagd, usch.

På fredagskvällen kunde Räddningstjänsten lämna området

Brand Knyttebo Skogsbacken
Av förskolan återstår nu endast förkolnade rester

Skogsbacken Stigtomta
Så här såg det ut i februari 2017 innan upprustningen


Det var inte direkt optimalt att ha ett objektiv med brännvidden 85 mm för att dokumentera de brända rester som återstod av förskolan. Jag tog några bilder på eländet samtidigt som jag pratade med flera andra som sökt sig till platsen för att ta del av förödelsen. Vissa som bott alldeles i närheten hade inte haft en aning om nattens brand medan andra blivit medvetna om den direkt. Tänk att vindriktningen kan göra så mycket för var brandröken uppmärksammas.

Knyttebo Stigtomta

Knyttebo Stigtomta


Bränder i byggnader och i tätbebyggda områden är obehagliga. Att Räddningstjänsten inte kunde göra något åt att Knyttebo brann ner säger en del om kraften i elden. Det är ändå imponerande att de lyckades förhindra spridning i den bakomvarande skogen eftersom den är dikt an mot byggnaden.

Jag gick hemåt igen med tyngre steg. Vem? Varför? Hur?

Rönn motljus
Rönnkvist i motljus vid gamla cementfabriken


Ny dag och nu väntar en promenad till kvigorna vid Skillra med Enzo The Batdog. Om han orkar i värmen.

4 kommentarer:

  1. Läskigt ned en möjlig pyroman i krokarna. Några oförsiktiga grillare orsakade en skogsbrand vid Paradiset för två veckor sedan. Jag hann bli lite orolig när det började lukta brandrök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas verkligen att det inte är en vetvilling och pyroman för i så fall kan det bli en obehaglig överraskning när nästa brand uppstår. Pyromanerna brukar ju hålla på tills de åker fast.

      Nu när det är så sjukt torrt på ostkusten vill man inte ha minsta lilla brandhärd.

      Radera
  2. Sedan hade vi ju branden i Tyresta för en massa år sedan. Det var ett pyromandåd. Satt hemna i Tungelsta och såg röken från den brasan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I helgen brann det på ytterligare två ställen. dels bakom en av butikerna i köpcentrat Påljungshage, dels i en industrilokal i ett ytterområde till Nyköping (och den huskroppen brann ner till grunden). Illavarslande när båda bränderna bedöms som anlagda.

      Radera