fredag 26 juni 2020

Nytt försök vid Labro ängar

Under torsdagskvällen hade jag ett skjutsuppdrag när en av döttrarna skulle träna fotboll på Rosvalla. IK Tuns damlag var förvisade till en annan träningsyta denna afton eftersom klubbens herrlag hade seriematch på Enstaberga IP. Jag gissar att man valde konstgräs som underlag eftersom helgens match för representationslaget sker på plastmatta.

Jag hade närmare två timmar att spendera på något lämpligt utflyktsmål. Eftersom mitt första och hittills enda besök vid Labro ängar för ett par veckor sedan gav mersmak så var det ett givet mål för kvällen.

hundkäx
Hundkäx

Hassel
Hassel


En kort promenad genom skogen tog mig ut till de öppnare betesmarkerna och slåtterängarna. Det var galet varmt men inte lika jäkligt som hemma i Stigtomta där det inte fläktade lika mycket. Labro ängar angränsar till Sjösaviken och en viss svalka från den mer havsnära omgivningen var välkommen.

gräs



Labro ängar


De senaste dagarnas torka och värme är mumma för alla blommande grässorter. Och pollenhalterna är uppenbarligen skyhöga, något som sätter sina spår för den allergiske. Med svidande och kliande ögon och näsa så är mina naturupplevelser tudelade just nu.

nyponros
Nyponrosorna blommar vackert i hagarna vid Labro ängar


När jag tagit mig över den första slåtterängen kom jag in i en av de hagar som finns på Labro ängar. Skuggan bland ekarna och hasselsnåren var behaglig. Stigarna är lättpromenerade. Man behöver bara se upp var man sätter fötterna med hänsyn till vad hagarnas ordinarie innevånare lämnar efter sig på marken.

ekar Labro ängar
De gamla ekarna behövde egentligen ingen skylt

ek Labro ängar


Jag rundade ett par höjder innan jag plötsligt befann mig vid foten av ett fint fågeltorn. Utsikten över strandängarna och Sjösaviken var bedårande och från den övre plattformen såg jag även kossorna komma närmare på sin betesvandring.

Fågeltorn Labro ängar
Utsikt från fågeltornet vid Labro ängar


Det är väldigt speciella omgivningar vid Labro ängar och det finns massor att upptäcka i biotoperna på slåtterängarna och i ekbackarna. Ekorrarna och nattviolerna förblev ofotograferade denna gång, dröjer jag inte för länge med nästa besök så kan jag fortfarande föreviga orkidéerna. 

nyponros


Tyvärr gjorde sig en annan av naturens små varelser påmind allt tydligare ju längre kvällen led. När jag kom i skydd av träd och buskar blev myggornas närvaro en plågsam påminnelse om en av sommarens gissel.

stig Labro ängar
Kvällspromenad vid Labro ängar

stig Labro ängar


Vattenflaskan som jag klokt nog plockat med mig i kameraryggsäcken tömdes på sitt sista innehåll när jag kommit tillbaka till parkeringen. Resan från Labro ängar till Rosvalla är verkligen inte lång och jag hann se Tun-damerna träna i en halvtimme innan det var dags att åka hem till Stigtomta i solnedgången.

2 kommentarer:

  1. Fick en Sandemarkänsla av din bild från fågeltornet. Du fick en fin kvällspromenad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev tvungen att googla "Sandemar" och nu förstår jag den referensen lite bättre. Kungsängsliljor m.m. delar dessa två områden men vid Labro lyser slottet med sin totala frånvaro.

      Radera