lördag 6 juni 2020

Idag firas det med mörka moln i horisonten

På min arbetsplats tvingas jag slänga mig med ett mystiskt "G" mellan förnamn och efternamn. Hos en arbetsgivare med flera tusen anställda är ju risken relativt stor att man hittar sin namne någonstans i rullorna och i förekommande fall slängs initialen till mellannamnet in som särskiljare.

Jag är Lars G Jansson. G som i galen? G som i Gunhild? Nej, G som i Gustav och tack vare det så firar vi min namnsdag idag. Och som alla andra uppmärksammar detta, jag blir nästan rörd.

Sveriges flagga
Åh vad de flaggar för mig idag

Sveriges fana, flagga


Tillvaron ter sig tämligen annorlunda just nu. Jag har valt att jobba hemifrån de senaste veckorna med enstaka undantag då jag åker till kontoret. Min huvudsakliga fritidssysselsättning är lagd på is tills publikrestriktionerna hävs för fotbollen och jag äntligen kan ta kameran med mig till omgivande fotbollsplaner på nytt.

Bondsyrén
Syrénblommorna är inne på sista versen nu

Bondsyrén, syrén, syren


Reserestriktionerna lättar efter den 13/6 och bokningssajten hos Destination Gotland kraschar direkt. Fortfarande en pågående pandemi med samhällsspridning av Corona-viruset. 40-talisterna syns överallt i affärer och i centrala delarna av Nyköping. Publik står runt fotbollsplanerna när ungdomsmatcherna spelas. Någon som tror att vi fått bukt på Corona-viruset? Någon som med sitt agerande hellre ser att vi går mot en fullskalig lockdown? Tålamodet är uppenbarligen slut hos många svenskar och de vill "ha det som vanligt igen". Säg det till viruset ...

Akleja, aklejor
Aklejorna i rabatten är i högform just nu

Akleja, aklejor


Jag är mest skeptisk till hur folk runt fotbollen kommer att hantera situationerna när seniormatcher tillåts från och med den 14/6. Samma människor (supportrar, föreningar m.fl.) var fullständigt tondöva i inledningen av pandemin och tvingade genom sitt agerande myndigheterna att avbryta seniorspel och slutligen helt förbjuda publik på ungdomsmatcherna. ("Förbjuda" i detta fall är uttryckt med orden "skarpa rekommendationer", det kan dock inte på något sätt misstolkas.)

Hagtorn
Hagtornsträdet ska få blomma klart men sedan måste jag tukta det

Hagtorn


Något säger mig att det kan sluta illa, ökad smittspridning, ljudligt tjafsande och nedstängt senioridrottande på nytt. Vi får ju inte glömma att fotboll är en sport omgiven av människor som är beredda att använda pyroteknik och bengaler på arenor trots att det enligt lag är förbjudet. Maskeringsförbudet bryts givetvis också i dessa sammanhang men det kan vi ju se mellan fingrarna med i tider då ansiktsmasker kommit i fokus av andra skäl. Som du märker har jag inte några jättehöga tankar om fotbollens supporterkultur, dess svans ursäktar precis vilka idiotier som helst med argument som är fullständigt befängda. Och så ska det konsumeras alkohol i tid och otid när man tittar på sport, också en obegriplighet som jag inte får in i mitt huvud.

Men solen kommer i alla fall att gå upp i morgon också!

4 kommentarer:

  1. Nationaldagen bjöd på ömsom sol, ömsom regn och däremellan lite kyliga vindar. Ungefär som midsommar.

    När det gäller sammankomster står följande att läsa om folksamlingar på regeringens webbsida.

    ”Som vid tidigare beslut är det ingen allmän rekommendation, utan ett skarpt beslut av regeringen. Förbudet är straffsanktionerat. Den som ändå anordnar en sådan sammankomst eller tillställning riskerar böter eller fängelse upp till sex månader”

    De supporters som planerar stora sammankomster nästa helg har således en del att tänka på.
    Fast med tanke på de folksamlingar vi sett i Stockholm, Malmö och säkert också i Göteborg idag, så kan det vara svårt att förhindra att också andra tar tillfället i akt.

    Att det sedan är ett svek mot alla de män och kvinnor som sliter nästan dygnet runt för att rädda coronapatienter, som sjukskriver sig p.g.a. utmattning och som kommer tvingas ställa in årets semester, förstår väl alla som kan tänka själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vädret på nationaldagen var verkligen midsommarlikt även om det brukar vara ännu kallare på midsommarafton.

      När nu länder öppnar upp för turism och vi i Sverige kan resa runt i vårt avlånga land tycks det som att restriktioner hävs med fokus på ekonomin. Våra myndigheter väver förvisso in befolkningens mentala hälsa också, men där har väl många av oss svenskar redan visat att vi i slutänden gör som vi själva vill med enbart de egna intressena i synfältet.

      Hur pandemin utvecklas och hur detta förbaskade virus uppträder övergår givetvis mitt förstånd. Jag delar definitivt oron över vårdpersonalens överbelastning. Tyvärr är det inte bara många och oändliga arbetspass utan en fruktansvärd mental press de är satta under. Att dessutom inte veta när eller om de får några veckors ledighet för återhämtning strör ytterligare salt i såren.

      Radera
  2. Jag hoppas på immunitet. En kompis blev sjuk i mars och vi har träffats många gånger sedan dess. Han var hos sin läkare häromdagen och fick veta att hans lungkapacitet låg på en 80-årings nivå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får nog erkänna att det kändes oroligare i inledningen av pandemin men om jag blir sjuk kan det ju gå åt vilket håll som helst. Det är lite obehagligt med en ny och inte utforskad smitta, din kompis är ett sådant exempel där följdproblem lämnar spår långt efter insjuknandet. Jag hoppas kompisen repar sig snart!

      Radera