söndag 5 juli 2020

Blixtfoto i sommarregnet

Denna julisöndag regnar det snett. Efter förra veckans obehagligt varma väder har det varit ett omslag till betydligt friskare luft och måttligare temperaturer. Att det regnar gör mig verkligen ingenting, varje droppe behövs.

blomsterfunkia
Regndropparna samlas på blomsterfunkians stora blad

blomsterfunkia


Jag fick för mig att ta fram lite fotoutrustning som nästan aldrig används. Dels min lilla blixt som går att sätta direkt på kamerahuset och dels två små sändare/mottagare som gör att blixten kan fjärrstyras. Efter batteribyten och lite pill kunde jag sätta blixten med en liten softbox på ett stativ. Kameran med macro-objektivet på ett annat stativ.

ros regndroppar
En ensam stackars ros hemma i trädgården

ros


Jag tog med mig stativen med fotoutrustning till uteplatsen där jag hade skydd av plasttaket. Fotomotiven fanns i den rabatt vi har i anslutning till uteplatsen. Förutom den rent tekniska utmaningen med blixtstyrningen var syftet att fånga det regniga vädrets efterlämnade spår i växtligheten.

malva
Malvan är kanske ett ogräs men de är så vackra så de får växa fritt i rabatten

malva regndroppar


Som vanligt med ljussättning är det knepigt att få till hur ljuset ska falla på motivet. Vilken vinkel man väljer i både sidled och höjd gör stor skillnad. Och att inte blixtljuset slår för hårt på motivet eftersom det ser gravt fult ut (tycker jag).

akleja regndroppar
Aklejorna (som verkligen växer som ogräs) har blommat ut men bladen finns kvar i rabatten

akleja


Jag var tvungen att ta bort kameran från stativet för att ta vissa av bilderna. Jag kom helt enkelt inte tillräckligt nära vissa av motiven med stativet stående på trädäcket. Med en blixtsynktid på 1/200-dels sekund är inte macro-foto helt riskfritt eftersom skakningsoskärpa lätt uppstår. Det är i alla fall min erfarenhet. Nu tror jag i och för sig att min Canon Speedlite 430EX har möjlighet till highspeed sync men det är inget jag är helt bekväm med. Jag använder som skrivet har ovanför denna utrustning extremt sällan.

rosblad regndroppar
Det som en gång varit en ros är numera endast en nyponbuske


Till kvällen ska regnet upphöra och då kanske de ovanstående motiven är ännu vackrare i kvällssolens sken. Men som experiment betraktat funkade det och jag kan med gott samvete stuva undan grejorna. Nu är de i alla fall dammfria.

4 kommentarer:

  1. Det här med externa blixtar har jag haft i åtanke många gånger, men jag inser att de skulle användas för sällan för att motivera kostnaden. Fast när jag ser dina bilder...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Stefan, jag har haft min Canon Speedlight-blixt sedan jag köpte min första digitala systemkamera (för 11 år sedan). Jag köpte en sändare/mottagare några år senare men kan inte påstå att det har fått mig att använda denna blixt oftare. Lite dumt eftersom det är ganska lätt att packa med sig, en både flexibel och portabel lösning.

      Det finns ett sammanhang där jag definitivt ska testa att använda denna blixt och det är som upplättningsblixt för porträtt i motljus. Men det får bli ett framtida mini-projekt.

      Radera
  2. Värst vad du är smart. Min blixt ligger undangömd i en låda. Fina bilder fick du också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blixtljus är svårbemästrat och det kan ju bli så galet galet fult om man går över gränsen. Samtidigt är det kul med något som kräver träning för att bemästra.

      Radera