måndag 4 januari 2021

Oxelösunds Everglades

Årets tredje dag innebar att det var dags att åka till Oxelösund igen. Fotbollsträningarna har efter ett par veckor återupptagits och därmed är chaufförsuppdraget aktiverat. Och hur spenderar man bäst 1,5 timmar i Oxelösund på söndagsförmiddagarna?

Våtmarkerna vid Brannäs aka Oxelösunds Everglades

Efter noggrant övervägande tog jag mig vidare från Ramdalen till Brannäs. Våtmarkerna har jag inte besökt på ett tag. Tydligen ingen annan heller eftersom besöksparkeringen var nästintill proppfull när jag anlände vid 11-tiden.

Parkeringen vid Brannäs våtmarker

Jag fick senare höra att våtmarkerna varit väldigt välbesökta den senaste tiden och antagligen kan detta tillskrivas pandemin. Vem kunde tro att en konstgjord våtmark skulle kompensera för folks saknad av socialt umgänge.





Till denna Oxelösundsresa valde jag att skippa kameraryggsäcken. Enligt principen "less is more" fick det räcka med min kamera och mitt macro-objektiv. Att brännvidden 100 mm inte räckte på länga vägar när en örn majestätiskt passerade högt över mitt huvud kan bevisas med följande bild:

Örn över våtmarkerna

Mina steg tog mig längst den fint iordninggjorda vägen som kantades av vatten på båda sidorna. Jag noterade mängden vass (förstås), spåren efter bäver och alla söndagsflanörer som rörde sig i båda riktningarna.




Med hänsyn till mina höfter nöjde jag mig med att gå till den fina plattform som byggts ute i en av de större vattensamlingarna. Jag satte mig en stund och tillät mig att bara vara, känna närvaro i stunden omgiven av naturen. Sådant ska man inte underskatta.



Bortom trädridå hördes larmet och dånet av järn som omvandlades till stål. Upp över trädtopparna steg rökplymer med hämna mellanrum. Jag kunde inte låta bli att titta mig över axeln men såg aldrig någon orch-patrull där jag gick vid foten av Domedagsberget.


Årets första vecka innebär ytterligare en veckas ledighet för mig. Jag vet att jag kommer att få det hektiskt på jobbet när jag är tillbaka den 11:e men denna extra ledighet är välkommen. Nu under måndagsmorgonen ser jag enstaka snöflingor singla ner från himlen och det verkar som om denna väderlek kommer att ackompanjera min återstående julledighet.


Jag önskar dig en fantastisk start på det nya året!

6 kommentarer:

  1. Mer regel än undantag att man har fel objektiv med sig. Jag gissar att ni har lite mer snö idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väldigt marginellt mer snö i skrivande stund (7/1). Det har singlat ner minimala snöflingor under korta stunder de senaste dagarna med temperaturer runt nollan. Jag bävar för att det ska komma mycket snö eftersom jag ogärna vill skotta med tanke på mina höftproblem.

      Radera
  2. Min mor skojade ofta om att vi sliter ut en generation i taget när någon kommenterade att hon jobbade och jag råkade sitta och fika i våran handelsträdgård. Snöskottning kan vara farligt för hjärtat så jag tycker nog att du kan hyra in ett par döttrar för det jobbet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har nog försökt att få alla fyra döttrarna att hjälpa till med snöskottningen under åren. Kanske har jag något vagt minne av att de haft en snöskovel i sina händer. Som tonåring fick jag själv hjälpa till med både snöskottning och gräsklippning i föräldrahemmet, inget konstigt med det.

      Radera
  3. Fin skildring från denna härliga plats jag faktiskt aldrig besökt under vinterhalvåret. Borde kanske testa...
    Så det här med örnarna. När de dyker upp så har jag ofta fel objektiv med mig. Brukar oftast bara ta med mig ett och det har visat sig vara fel beslut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fantiserar om att kunna ta en örnbild när den är på marken. Där uppe i skyn blir det en aning märkligt hur man än gör. Två gånger de senaste åren har jag haft örnar i höjd med mig själv och båda gångerna har jag suttit i en bil. Den ena gången på ett fält mellan Stigtomta och Jönåker (örnen satt och åt på ett byte) och den andra gången två örnar på Tofta skjutfält, Gotland, när vi åkte från endurotävlingen vi precis hade fotograferat. Gotlandsörnarna var en mäktig upplevelse då de två örnarna sträckte ut och flög iväg alldeles nära oss. Är man inte redo och har rätt grejor framme så får man vara nöjd med minnesbilden man skapar.

      Radera