söndag 3 januari 2021

Nyköping by night

Efter ett familjärt nyårsfirande och en hel del mögväder började stugsittandet att ta ut sin rätt. Att sitta inomhus dag efter dag är inte optimalt även om det för min del innebär en bedräglig avlastning för höfterna. Mentalt blir det tärnade att inte få några intryck annat än vad hushållets olika skärmar tillhandahåller. Att flytta sig från dator till TV via ett eller annat ögonkast på mobiltelefonen är inte berikande i längden.

Storhuskvarn, Nyköping

På lördagskvällen lockade jag med övriga familjemedlemmar för att ta en promenad längst Nyköpingsån från Storhuskvarn ner till hamnen. Tidigare under dagen hade det fallit en del snöblandat regn men vid 18-tiden var det uppehåll och det räckte för att hitta en lagom portion utomhusvistelse.





Vi hämtade upp äldsta dottern och Enzo innan vi stannade till vid "Folktandvårds-parkeringen". Jag hade med mig lilla kameraryggsäcken men använde endast ett av objektiven under denna kvällspromenad. Mitt val blev det lilla 28 mm-objektivet och kameran fick pressas upp till ISO 6400 eftersom jag fotograferade handhållet. Ett stativ hade varit lämpligt om det endast hade varit frågan om att prestera bilder men detta var ju en familjepromenad i första hand och hänsyn var tvunget att tas till övriga gruppens promenadtakt.

Den lilla promenadgruppen vid Behmbron

Visserligen är vi mitt i en pandemi och denna lördagskväll inföll ett par dagar efter nyårsafton men det förvånande mig att det knappt var en enda själ ute och rörde på sig. Vi såg ett par andra hundägare som var ute och luftade sina fyrfotavänner. Nere vid hamnen såg vi någon enstaka människa passera, i övrigt var det kusligt ödsligt.

Godtemplargården

Nyköpingshus

NK-villan



Det finns en hel del charmerande stråk i Nyköpings centrala delar och vår promenad längst ån samt vägen tillbaka till den parkerade bilen visade upp exempel på detta. Man kan alltid fundera på om det inte gör sig bättre i dagsljus men även i mörker kan det vara värt några fotografiska försök.


Nybyggt vid hamnbassängen

Inte nybyggt vid hamnen

Vår väg tillbaka till bilen tog oss förbi Alla Helgona kyrka och Östra torget vid Prosten Pihls gård. Också väldigt pittoreskt och mysigt (även i mörka vinterkvällen). Tänk om det fått vara lite mer vinter så att snön satt sin prägel på omgivningarna.

Alla Helgona kyrka

Prosten Pihls gård



När lördagen övergick till söndag var det dags att återuppta Oxelösunds-resandet efter storhelgerna. Skjutsuppdraget till fotbollsträningarna kräver lite tankeverksamhet när jag ska välja ut vad som bör besökas i väntan på att träningarna ska ta slut. Var jag hamnade denna söndag får du läsa i kommande blogginlägg.

Stay tuned

4 kommentarer:

  1. Snygga bilder. ISO 6400 verkar ju funka fint hanshållet med din Canon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick slutartider runt 1/15 till 1/25 sekund och det funkar faktiskt när brännvidden inte är längre än 28 mm. Så darrhänt är jag inte ännu. När jag la på autokontrast i Photoshop på ett par bilder framträdde ett förskräckligt fult rutmönster i de svarta himmelspartierna så där höll inte riktigt Canons 5D Mark IV-sensor på ISO 6400.

      Radera
  2. Det där mönstret låter bekant. Jag har nog aldrig försökt att fotografera handhållet med sådana slutartider, men nu måste jag nog testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Canon har en historik med sina sensorer där bandning varit ett problem. På min 5D Mark II är det påtagligt redan på ganska låga ISO-tal. Med bilderna i detta inlägg gick det utmärkt att rädda upp dem.

      Lite sugen blir jag på en R5 eller troligare R6 som har bildstabilisering inbyggd i kamerahusen. De flesta av mina objektiv saknar IS. Med det lilla lätta 28 mm-objektivet har jag dock lärt mig att jag kan ta skarpa bilder med förhållandevis långa slutartider. Det är precis tvärtom med mitt 50 mm, 85 mm och 135 mm. De sistnämnda är skitsvåra att undvika skakningsoskärpa med och jag får ta till kortare slutartider än vad jag förväntar mig.

      Radera