fredag 24 juli 2020

Gyllene timmen i hemtrakterna

Efter den senaste tidens överflöd av turistbilder, tagna på platser jag sällan eller aldrig besökt tidigare, kändes det befriande att ta med kameran ut på en kvällspromenad under måndagskvällen. Hemtrakterna sedda i ljuset av en nedgående sol är ändå något speciellt. Välbekant igenkänning med vissa givna motiv.

Ladugården vid Skillra med majsfältet i förgrunden



En av grindstugorna vid Prästgården


Gyllene timmen äger. För mig är timmen innan solens nedgång betydligt mer tillgänglig än timmen direkt efter solens uppgång. Måndagskvällens promenad bjöd inledningsvis på en sol som gömde sig precis bakom en molnkant långt borta i den västra horisonten. Men under min förflyttning mellan Skillra och Åsby sjönk solen för att slutligen hitta luckan mellan horisont och molnkant.

Malva nedanför prästgården

Malva med Prästgården i bakgrunden

En kviga på bete vid Skillra



Promenadstråket runt Skillra och Åsby visar huvudsakligen upp ett öppet jordbrukslandskap. Om jag som Stigtomtabo vill se träd och skog hittar jag andra alternativ för mina promenader. När ljuset är så fint som denna kväll är det dock dumt att sticka in nosen i den mörkare skogen.

Solen sökte sig långsamt fram under molntäckets kant




Jag valde att använda mitt "nya" 85 mm-objektiv under promenaden. Det är så oerhört bra och belönar mig med "snygga" bilder hela tiden. De flesta av bilderna i detta inlägg är tagna på bländare f/1.4 eller f/1.6. Objektivet har inte någon suverän närgräns, några riktiga närbilder på blommor eller liknande blir det inte med denna glugg.

Motivet är kanske inte så märkvärdigt men den låga ljuskällan gör bilden


Många gånger har jag gått denna runda med mitt 100 mm-macroobjektiv. Med det objektivet har jag bra koll på utsnittet som 100 mm-brännvidden ger. Och med 85 mm-objektivet är det inte så stor skillnad i utsnitt, det blir snarare lite lättare att få med det jag ser eftersom det ger lite vidare omfång.

Åsby gård

Skillra med ett vetefält i förgrunden







Till slut hade jag gått varvet runt och hade återigen ladugården vid Skillra i blickfånget. Denna gång badade den i dagens sista solstrålar vilket gav mer ljus och en betydligt varmare färgton än när jag påbörjade min runda och fotade samma motiv.

Skillras ladugård badar i kvällsljus


Även om fler bilder i gyllene timmen är att föredra så kommer nästa blogginlägg ändå att innehålla ytterligare turistbilder. Detta hattande i omgivningarna upphör snart men ett visst nyfiket resande under semestern känns ändå som något vi i familjen önskar och behöver. Ha tålamod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar