lördag 18 juli 2020

Turistmagnet vid Berg

Göta Kanals slussar vid Berg är en turistmagnet av rang. En iögonfallande och spektakulär sevärdhet som drar många intresserade ögon till sig. Och givetvis också en nödvändighet för de resenärer som tänkt ta sig på tvärsen genom Sverige i båt.




I coronaepidemins fotspår skrivs och pratas det mycket om att man ska semestra hemma, s.k. "hemester". Jag vet inte riktigt vad jag tycker om detta då jag ju alltid föredragit denna typ av upplevelser. Det jag saknar denna sommar är en resa till Gotland, som enligt myndigheterna trots allt anses okej, men som jag definitivt inte skulle välja med tanke på omständigheterna.

Corona-skylt


Inför familjens två gemensamma sommarveckor har jag skissat på några utflyktsalternativ. Nu har delvis sommarplanerna förryckts i och med min mors bortgång men vi kan inte paralyseras och passiviseras i och med detta.




Ett av de mer rejäla och ambitiösa utflyktsmålen var att ta med familjen på en tur in i Östergötland. Grannlandskapet som i stora delar är väldigt annorlunda mot vårt eget. Förra året var yngsta dottern och jag på en tripp till Borensberg samt Bergs Slussar, det gav mersmak och därför ville jag visa fler i familjen hur fantastisk Göta Kanal är.







Mina ambitioner att komma iväg tidigt på fredagsmorgonen var inte helt i synk med de hemmaboende döttrarnas scheman. Trots ljudlig väckningsrutin tog det inte tillräcklig fart och vi kom iväg 08.45 istället för klockan 08.00. Till Bergs Slussar har vi Stigtomtabor ungefär en timmes bilresa. Vid vår ankomst till dagens första delmål var det trots allt morgonlugnt men ett par timmar senare var det full fart vid Bergs Slussar.

Lovisa Jansson

Lovisa Jansson




Vid foten av Bergs Slussar såg jag och yngsta dottern en mink vid fjolårets besök. Denna gång ställde jag mig tillsammans med näst yngsta dottern för att minkspana och det tog inte lång stund förrän minken visade sig även detta år. Tyvärr blev det inga bilder på minken denna gång men något säger mig att jag kan åka tillbaka till denna plats och fota den lilla gynnaren någon annan gång.




Som kanalresenär gäller det att inte ha alltför bråttom. En slussning vid Berg tar den tid den tar. När vi var på plats denna julifredag var det ingen jätterusning och därmed ingen kö av båtar som skulle upp eller ner. Men förmodligen fyllde det på med båtar längre fram under dagen.



Vi rundade av vårt besök vid slussarna och följde därefter kanalen på dess väg mot Vättern. Vårt nästa delmål låg bortom Borensberg som vi valde att hoppa över detta år. För dig som sett filmen "Göta Kanal" och vill uppleva miljöerna på riktigt är Borensberg ett nödvändigt stopp.

Lovisa och Alva Jansson


I nästa blogginlägg ska jag försöka redogöra för vårt provianteringsstopp vid delmål nummer två. Häng med!

4 kommentarer:

  1. Jag ser ingen bild på konstverket nere vid vattnet, illa illa, bara att åka tillbaka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara en utzoomad bild, men den räknas nog inte.

      Radera
    2. Ja vad sjutton, jag måste åka tillbaka. Inte ens vid fjolårets besök vid Bergs slussar lyckades jag ta en inzoomad bild på plåtgubben ute på kobben. Skämmes ta mig fan ...

      Radera