tisdag 21 juli 2020

Vadstena överträffade förväntningarna

Finns det något mer intressant med östgötska Vadstena än att allsvenska Stina Blackstenius kommer därifrån? Alldeles uppenbart. Historieskrivningen kring staden är fyllig, en smula komplex och den färgas av allt från palats omgjorda till kloster, ett stycke helig Birgitta, ett slott uppfört under Gustav Vasas tid, ett lockande järnvägsspår samt mängder av byggnader som kittlar nyfikenhetssynapserna.

Familjeutflykten till grannlänet under fredagen den 17/7 började vid Bergs Slussar, tog oss vidare till Motala Hamn innan vi hamnade i Vadstena. När vi var klara i Vadstena fanns inte mer energi kvar för att ta oss vidare på ytterligare äventyr. Det finns verkligen mer att se vid Vätterns nordöstra strand men det får bli en annan gång. Vi lämnade Vadstena och åkte över östgötaslätten via Skänninge till Norrköping där vi åt middag innan vi återvände till Stigtomta.

Vi var verkligen inte ensamma om att turista i Vadstena denna soliga julifredag. Kring slottets vallgravar, längst den vackra strandpromenaden, runt klosterområdet och vid stadens idylliska torg vimlade vi turister. Det är trots allt lättare att hålla corona-avstånd när man är utomhus och därvidlag var allt okej.

Här nedan följer en större mängd turistbilder tagna som snapshots utan mer tankar än att föreviga det jag såg under vårt besök. Samtliga bilder är tagna med min Canon 5D Mark IV samt det lilla Canon EF 28 mm f/2.8 som blivit en favorit som walkaround-objektiv.









Alva Jansson



Lovisa Alva Anita Jansson




















Jag tvekar inte en sekund att återbesöka Vadstena. Oerhört vackert med uppenbara sevärdheter men också idylliskt så att det räcker och blir över. Dessutom är jag sedan tidigare lockad av se vad naturen intill Vättern har att erbjuda för mig med en kamera i händerna.

2 kommentarer:

  1. Vadstena, där har jag aldrig varit. Får försöka ta mig dit nästa sommar kanske.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blev faktiskt lite sugen att åka tillbaka dit redan i helgen när det är en en fotoutställning med pressbilder hängs upp på fotomuseumet (som vi inte besökte i somras). Vi får se hur det blir, det tar trots allt en god stund i bilen för att ta sig mellan Stigtomta och Vadstena.

      Radera