söndag 4 augusti 2019

Roxen-minken

När Alva och jag sett oss mätta på Göta Kanal och slussarna under torsdagen så återstod egentligen bara ett matstopp inne i centrala Norrköping på hemvägen. Det var dock en liten men inte obetydlig sak som fick oss att dröja oss kvar en kvart extra vid Bergs slusstrappor. En mink.

Minken vid Roxens strandkant


Jag såg när minken simmade utanför den sista av slusstrapporna. Därefter klev den upp på den steniga stranden och hoppade, slingrade och sprang runt bland stenarna. Kvick och tämligen orädd. Kanske visste den att det utsläppta vattnet från slussluckorna innebar avdomnad småfisk (det fattade i alla fall sjöfåglarna som samlades där).




Jag bytte mitt vidvinkelzoom till mitt telezoom 70-200 mm. Inte helt optimalt med max 200 mm tele men den lille gynnaren var ju inte direkt blyg och jag fick chansen att fota minken under ett par intensiva minuter.




Minken introducerades i Sverige i slutet av 1920-talet och då endast för pälsuppfödning. Rymlingar och utsläppta individer har därefter bildat ett vilt bestånd. Gissningsvis betraktas minken som ett skadedjur av somliga. Jag tyckte den individ vi träffade vid Roxen var utomordentligt trivsam att iaktta och fotografera. Ibland räcker det med en så grund analys och jag nöjer mig och landar i detta för stunden.

4 kommentarer:

  1. Häftigt möte. Vi hade en minkfarm i Tungelsta i många år. Står övergiven i en skog sedan lika många år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I mina uppväxttrakter söder om Nyköping fanns en minkfarm en knapp kilometer bort. Minns att det luktade illa (men det hade kanske med fiskfodret som jag tror de matade minkarna med).

      Radera
  2. Jag träffade på en mink, i Bergs slussar idag. Första gången faktiskt, trots att jag bor i Linköping.
    Var kul att se den hoppa i och jaga fisk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att mängden minkar ute i det fria har ökat de sista åren. Att de håller till vid slussarna är förmodligen ett tecken på god födotillgång. Omtöcknade fiskar efter slussöppningarna verkar vara bekvämt.

      Radera