fredag 30 oktober 2020

Höstigaste höstdagen

På fredagsmorgonen bestämde jag mig för att min kamera och mitt 28 mm-objektiv skulle få göra mig sällskap till jobbet. Jag skulle alltså inte jobba hemifrån. Det var dimma och jag planerade dessutom att sluta lite tidigare denna dag-före-helgdag. Egentligen hade jag sedan länge bestämt mig för att boka en biljett till Kolmårdens Djurpark där Halloween-veckan pågår för fullt och den avslutande eldshowen lockade. Det sket sig big time eftersom de Corona-få biljetterna såldes slut innan jag hann reagera.

Vägen till jobbet inne i Nyköpings centrum ...

... börjar vid lasarettets personalparkering och tar mig ...

... bakom Folkungavallen förbi Dimmornas bro ...

... samt Nyköpingsån och ...

... kyrkogården där det just nu är lätt att halka på alla löven.


Odd Fellowhuset till vänster

Västra klockstapeln

Morgonen i dimma övergick så småningom till dagen i dimma. Märkligt nog lättade inte dimman denna höstiga fredag utan den låg kvar hela dagen och in över kvällen. Med de sista rejäla ansträngningarna finns en del knallgula löv kvar på trädens grenar. Jo, det var nog den mest höstpräglade dagen man kan tänka sig.

Vid 15-tiden loggade jag ut och gick tillbaka mot bilparkeringen.




För några veckor sedan fanns här en stor gräsbeklädd kulle, nu en blivande grusparkering.

Jag satte mig i bilen och åkte den korta vägen till Nya kyrkogården där jag visste att Anita skulle befinna sig för att tända ljus på några av gravarna. Inte slumpmässigt utvalda gravplatser utan helt strikt efter släktträdet, förstås. Allhelgonahelgen är här och då hedrar vi de som en gång funnits.

Kapellet på Nya kyrkogården


När jag tittar på bilderna jag tagit idag så inser jag att dessa bilder förmodligen kunnat tas med mobiltelefonens kamera. Snapshots under normala omständigheter går utmärkt att ta med mobiltelefonen då kameradelen numera blivit så bra. Jag suckar tungt, kamerahuset kostade ungefär tre gånger så mycket som en hyfsat dyr iPhone och då har jag inte heller räknat in kostnaderna för alla objektiv jag köpt. Än så länge kan jag i alla fall ta sportbilder med min dyra kamerautrustning utan att den ska behöva se sig utkonkurrerad av en sketen mobiltelefon.

Trevlig helg!

9 kommentarer:

  1. In i dimman. Grusparkering låter ju lite trist. Jag läste om ett nytt objektiv tidigare idag som jag nog inte borde berätta någonting om för dig..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Region Sörmland bygger om och bygger till samtliga tre lasaretten i länet och i och med byggprojektet i Nyköping har många personalparkeringsplatser försvunnit. Denna grusparkering är en temporär kompensation för alla platser som blivit otillgängliga. Det är vad jag vet just nu om denna grusyta.

      Om man sagt A får man säga B. Du kan inte börja berätta om ett nytt objektiv och sedan lämna ämnet med årets värsta cliffhanger ... 😉

      Radera
  2. Ha ha. http://www.laowa.se/produkter/laowa-15mm-f4-wide-angel-11-macro/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, vilket fränt objektiv. Kombinationen ultravidvinkel och macro är oväntad och dessutom med shiftfunktion. Mmm, lockande! 🙂👍

      Radera
  3. Här är en bild jag hittade via flickr. https://flic.kr/p/2k1ux5L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Strålande resultat och ett bra exempel på vad gluggen kan åstadkomma.

      Radera
  4. Någonting kan man ju alltid önska sig i julklapp.

    SvaraRadera
  5. Höstrusket kryper in på bara skinnet. Tragiskt med gräsplätten mellan lasarettet och Folkungavallen, men ska stan förtätas så ska den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det har förekommit kritik från sjukvårdsanställda som saknat parkeringsplatser sedan länge tack vare ombyggnationen av lasarettet. De som inte börjar tidigt på mornarna har kommit till en full parkering och ingenstans att ställa bilen. Grusparkeringen är en temporär lösning för att tillföra 100-talet parkeringsplatser för de av oss som betalar för ett regionalt parkeringstillstånd.

      Radera