lördag 11 juni 2022

Studenten 2022

Sisådär ja, nu har tre års förberedelser för gymnasieeleverna som började plugga 2019 äntligen burit frukt. Fredagen den 10:e juni kunde de springa ut genom skolans huvudentré inför väntande släkt och vänner. En lyx sett till de två senaste årens pandemi-strypta festligheter. Det är lätt att tycka synd om årskullarna -01 och -02, särskilt i ljuset av vad våra -03:or fick uppleva.

Någonstans långt där borta anade vi att studenterna sprang ut till friheten

Tredje dottern Lovisa, längst till höger, delade glädjen med många andra

Studentfirandet anno 2022 återupptog traditionerna från sommaren 2019 då det senast var fritt fram att fira som man ville och gå man ur huse för att uppmärksamma denna lyckliga dag. När studenterna på Nyköpings Gymnasium sprungit ut och därefter fått släktens och vännernas uppmärksamhet vandrade de i osamlad trupp till Stadshustrappan för en stunds jubel.



Från Stora torget är det ett stenkast och en halvlång spottloska till Nicolaiskolan där nästa punkt på agendan avhandlas. Att närma sig denna plats utan hörselskydd är inte att rekommendera på studentdagen. Uppställda på skolgårdens grus står en mängd lastbilar och traktorer som studenterna äntrar klassvis för att sedan ge sig iväg på den traditionella kortegen.

Under Hedenhös-tiden tillbringade jag min högstadietid på Nicolaiskolan

Lovisas klass laddade på flaket inför kortegen

Folk hade bokstavligen gått man ur huse inför årets studentfirande

Jag laddade på med bilder på de passerande fordonen. Tyvärr missar man mer än hälften av studenterna eftersom det är svårt att stå på båda sidorna av gatan samtidigt. Men jag fick ju i alla fall chansen att fota fler studenter än bara vår dotter och hennes klass. Glädjen hos ungdomarna smittar av sig och hittar ända in i hjärteroten.








För oss som detta år hade en studentuppvaktning att arrangera på hemmaplan var det nödvändigt att avvika från kortegens färdväg så fort de passerat. Andra år är man mindre stressad och kan genskjuta den på ytterligare någon plats. Nu blev det promenad till bilen och en färd västerut hem till Stigtomta. Släkt, vänner och löst bekanta (?!) skulle välkomnas med mat och dryck. Om studenterna förbereder sig i tre år på utspringet så behöver vi föräldrar åtminstone några veckors förberedelser för att landa denna typ av arrangemang.

För den intresserade finns det ett bildgalleri från fredagens studentfirande i Nyköping som du hittar HÄR >>>

Nu borde man ha rätt att vila upp sig under några dagar men så blir det ju inte. Söndagens stora happening är studentbalen vid Öster Malma. Nya tag, nyladdade kameror och förhoppningar om drägligt väder. Tjo.

4 kommentarer:

  1. Härliga bilder. Jag har några bilder på ett minneskort. Tagna på Strandvägen tidigare i veckan. Fyra flak med festande studenter. Två motorcykelpoliser stoppade det roliga och tog ett allvarligt snack med en av chaufförerna. Det dracks nog lite väl mycket, och sen kan det vara lite dumt att spruta öl i polisers närhet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De har ju tvingats bli allt striktare med denna flak-åkar-tradition vilket kanske inte är så konstigt efter alla tillbud och olyckor. Nu krävs tillräckligt höga sidor på flaken, flakvakt över 25 år, inspektion innan kortegen ger sig av och viss kontroll av att alkohollagen efterlevs. Jag hoppas och tror att allt funkade bra i Nyköping detta år i alla fall.

      Radera
  2. Skolavslutningen i Tungelsta för grundskoleeleverna havererade. Fel plats och fel tid skickades ut och sena eller inga, ändringar, gjorde att många föräldrar och andra missade avslutningen Facebookinläggen var många!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det borde ha genererat upprörda känslor och irritation. Andras misstag tolereras ju sällan (det är bara de egna som med lätthet bör lämnas därhän).

      Radera