onsdag 10 augusti 2022

På äventyr norrut del 2; Funäsdalen

Måndagen den 1:a augusti var det dags att ge sig i kast med asfalten på landsvägarna mellan Västerås och Funäsdalen i härliga Härjedalen. Vi behövde lämna Västmanland och ta oss genom hela Dalarna för att nå vårt mål vilket skulle ta ungefär 6 timmars körtid. Ett kortare stopp för en macka i Älvdalen och en bensträckare på den slingrande vägen mellan Särna och Tännäs gjorde att resan blev ytterligare en halvtimme längre.

Väg 311 är trots allt en favoritväg

Vår tappra springare

Hotell Funäsdalen

Redan efter Särna fick vi se resans första renar och det blev många innan vi under fredagen åkte söderut igen. Vi valde att åka den slingrande 311:an men för den som hellre vill se barrskog i all eländig oändlighet kan man välja att åka via Sveg istället. Nu passerade vi landets högst belägna by Högvålen och det är ju något att skryta med ...





Vi checkade in på Hotell Funäsdalen och installerade oss i vårt rum som vi skulle ha mellan måndagen och fredagen. Jag hade bokat halvpension vilket innebar att vi både kunde avnjuta hotellfrukost och en tvårätters middag. När vi ställt in väskorna på rummet behövde vi proviantera på närliggande Ica-affären. Efter den utsökta middagen tog vi en välbehövlig kvällspromenad i det vackra kvällsljuset som lyste upp dalen med Funäsdalssjön i botten, Funäsdalsbergets dramatiska brant i sidan samt fjällen Lillskarven och Storskarven i bortre blickfånget.

Rallarrosorna (mjölkörten) blommade för fullt i fjällvärlden


Lillskarven och Storskarven har fått varsin molnmössa på kvällskvisten







Den soliga måndagskvällen skulle till vår förvåning följas av fler soliga tillfällen under vår fjällvistelse. Väderprognoserna jag tagit del av dagarna innan avfärd var allt annat än lovande och regnet skulle ackompanjeras av 10-11 graders "värme". Ett väder som tydligen drabbat området de senaste veckorna. Men vi fick det betydligt bättre och kan verkligen inte klaga på vädret under denna resa.

Nästkommande inlägg kommer att berätta om vår första vandring som vi gjorde till Livsäterån.

2 kommentarer:

  1. Härliga Härjedalenbilder. Åkte ofta på semester till Härjedalen som liten knodd. Minns många och långa promenader med mina kusiner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härjedalen har något speciellt. Vi har varit i nordligaste delen av Dalarna (Idre) och där är också fint men åker man 10 mil till får man faktiskt något ännu finare.

      Radera