lördag 4 maj 2024

Årets bästa månad är nu!

Sköna maj - nu är det gudagott att vara. Sippornas tid, lövsprickning med skir grönska och allehanda blommor som ivrigt signalerar sin existens. Med bakslags-april i backspegeln, sommarvärme som gör sig påmind, hösnuva och studentstress dröjer till juni. Jag fyller år i maj, med tanke på vad jag har genomgått och fortfarande kämpar med känner jag än mer tacksamhet för att jag har förmånen att faktiskt bli äldre.

Maj är bäst!

Lövsprickningen har exploderat i inledningen av maj

Bilderna i detta inlägg är tagna torsdagen den 2:a maj med min Canon 5D Mark IV samt macroobjektivet Canon EF 100 mm f/2,8. Längre än till vår trädgård gick jag inte. Björkarna är förvisso prydnader men de är också till besvär när de drar både vatten och näring ur gräsmattan som de gränsar till. Sedan bidrar de med en hel del fallna löv när hösten kommer. En liten bonus är de lätträknade blåsipporna som växer glest i skogsdelen av tomten. Några enstaka sippor på ett par ställen där den tidigare lekstugan var placerad.





Nu har maj rivstartat med sol och värme. Svalare väder är på ingång men vi har alla blivit påminda om vad årets bästa månad kan leverera. Inom några dagar är landskapet inte längre kalt, skogskanterna kommer istället att kantas av gröna lövträd. Jag behöver det och gläds i år lite extra, det gör gott för själen. Dessutom blir de ständiga sjukresorna till Uppsala och Eskilstuna något mer uthärdliga när det är vackert utanför taxibilarnas rutor.

4 kommentarer:

  1. Härlig start på de flestas favoritmånad. Jag noterade sippor vid en slänt, hoppade av hojen, ner på alla fyra, tog några macrobilder, hörde cykelsus, vände mig om och försökte ta några panoreringsbilder från diket.Väl hemma ser jag att alla bilder var ganska usla, men det är ju maj så vem bryr sig! Kämpa på Lasse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag ska lyckas med panoreringsbilder behöver jag förberedelsetid, det skulle nog inte gå att "skjuta från höften". Trist för dig att alla bilder blev "sisådär", någon bild hade gärna fått bli en keeper.

      Radera
  2. Kan bara instämma i rubriken. Naturen exploderar i färger. Trist med dessa långa resor när du bor bara 1 mil från närmsta sjukhus. Min far måste åka från Tystberga till Solna för att behandla sina ögon. Så ser det tyvärr ut i det moderna och skattefinansierade Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när vi kommit ytterligare en bit in i maj månad påminns jag om hur gott det gör för synintrycken då landskapet övergår gråbrunt till grönt.
      Ögondiagnostik samt efterföljande behandlingar har länge varit en brist inom regionen. Behoven är stora, köerna långa och många ögonspecialister har valt att kliva över till den privata sektorn av vårdgivare.

      Radera