torsdag 11 juli 2024

Den ohittade utsiktspunkten på Hälsö

I det vädermässiga gränslandet mellan mycket fuktig luft och envist duggregn genomfördes en västkustexpedition söndagen den 30:e juni. Kärntruppen bestod av fyra medelålders äventyrare samt en relativt stor hund. Startpunkten var Kungälv och målet befann sig någonstans bortom Hisingen. För att inte komma fram för snabbt gjordes ett provianteringsstopp på XXL vid Bäckebol där undertecknad hivade upp plånboken och införskaffade en skaljacka. För sådana ska man ha nuförtiden enligt reklambladen.


Hisingen är per definition en väldigt stor ö. Vårt icke helt uttalade mål var öarna utanför Hisingen och därför behövde vi rulla ut bilen på en av Trafikverkets gula färjor som sammanbinder flera av de större öarna i kustbandet.


Man kan tycka att Hönö med sina brödkakor och Öckerö med fröken Lind och herr Åkare dansande på logen skulle locka till turiststopp men icke. Sällskapets ambitionsnivå var högre och siktet ställdes in mot Hälsö. De tre nämnda öarna är förbundna med varandra via broar men när man kommit till toppen av Hälsö är det vägs ände (om man inte åker vidare i arkipelagen på en gul färja).

Blåeld på Hälsö

Någonstans i de djupaste delarna av Google Maps signalerades det att det fanns en utsiktspunkt öster om färjelägret på Hälsö. Vi kan i efterhand konstatera att expeditionen trots frenetiskt letande gick bet på att hitta den förbaskade kartmarkeringen i verkligheten. Försöken var dock seriösa, till och med lokalbefolkningen tillfrågades. Av dem fick vi i alla fall veta att den sjunkna segelbåten legat vid klippkanten i en månad.

Fendrarna låg i alla fall och flöt mellan båten och klippan

För mig som ostkustbo ter sig västkusten som intagande vacker och annorlunda. De slipade och kala klipporna är en del i detta men även västkustbornas förmåga att bebygga vissa av dessa öar med hus i oräkneliga mängder. Rakt norr om Hälsö, på andra sidan gattet, såg vi husen på ön Källö Knippla skava mot varandra.

Norr om Hälsö återfinner vi Källö Knippla

Trots det mediokra men väntade västkustvädret kryssade segelbåtar fram över havet och satte en trivsam ton på upplevelsen. Jodå, jag har inte sett allt vad västkusten har att erbjuda av naturupplevelser men jag har hittills aldrig blivit besviken. Oaktat utsiktspunkter eller inte.



Ett halvhjärtat försök att hitta mjukglass på någon av öarna övergavs tämligen raskt och vi kämpade oss tillbaka till civilisationen i Kungälv. Eftermiddagen kröntes med en galet god middag på den grekturkiska restaurangen Kallisto, tänk om Andréexpeditionen kunnat åtnjuta den avslutningen.

We will be back!

4 kommentarer:

  1. Låter som en riktig höjdarutflykt. Skaljacka är ett måste. Lite trist med den missade utsiktsplatsen, men livet går vidare. Källö Knippla ser häftig ut med alla husen. Grekturkiskt låter som en god kombination.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har massor av olika jackor men de senaste två åren (förra sommaren undantagen) har jag letat efter en funktionellt och snygg jacka som kan passa till mer än bara motion och friluftsliv. Förhoppningsvis hittade jag nu den jackan.

      Kungälvsrestaurangen med en meny som inspirerats av grekisk och turkisk matkultur hade en spännande meny som jag gärna utforskar fler gånger.

      Radera
  2. Jag var tvungen att googla på skaljacka, då jag till varje pris försöker undvika reklam. Äger uppenbart ingen sådan och nej, jag lär heller inte köpa.
    Det verkar som att de på västkusten haft mer otur med vädret än oss på den östra sidan.
    Annars verkar Kungälv vara en mysig liten stad. Mer oförstörd än stan ca 1 mil från ditt hem i Stigtomta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig är skaljackan det enda vettiga alternativet till en hyfsat snygg sommarjacka. Mina gamla träningsoverall-jackor är inte särskilt snygga och de sommarjackor som säljs i butikerna just nu ser ut som förvuxna skjortor.

      Västkusten har fått betydligt mer regn än vad vi har sett men det har också fallit i samband med åska. Här har åskan mestadels mullrat på håll och det regn som fallit har kommit i lagom långsam takt.

      De bilder jag visat av Kungälv visar den äldre träbebyggelsen. Givetvis väldigt charmigt. Huvuddelen av Kungälv är dock asfalt och betong, stadsdelarna med flerfamiljshus liknar de som återfinns på de flesta orter.

      Radera