tisdag 30 juli 2024

Två steg framåt och ett tillbaka

Häromkvällen tog jag en promenad med kryckan och kameran. Vi tog oss förbi Skillra, Prästgården och järnvägsbron. För extra fotografisk utmaning hade jag skruvat på mitt Sigma 14 mm-ultravidvinkelobjektiv, det objektivet behöver dammas av då och då. Under promenaden önskade jag otaliga gånger att jag istället hade valt t.ex. mitt 70-200 mm-teleobjektiv.

Pelargon hemma på farstukvisten

Måndagen den 22:a juli ägnade jag åt ett heldagsbesök på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det var kontroller och undersökningar, dels 9-månaderskontroll efter stamcellstransplantationen och dels röntgen i jakt på ev. kvarvarande rester av lymfomet. För tre veckor sedan fick jag den sista planerade antikropps-behandlingen och nu var det dags att se om tumörerna i tonsill, svalg och matstrupe var borta. Den s.k. PET-skanningen med isotoper skulle ske på morgonen men när jag kom in på Nuklearmedicin-avdelningen fick jag veta att leveransen av isotoper från Stockholm blivit försenad och kunde inte påbörjas förrän vid lunchtid. Jag fick gå upp till BMT-mottagningen och be dem om hjälp att planera om dagens alla bokade undersökningar. Det mesta gick att lösa utom besöket hos specialisttandvården (som kontrollerar munnens slemhinnor i jakt på avstötningssymptom).

Vägen mot Jönåker

Utsikten västerut från järnvägsbron över TGOJ-banan


Ett första utlåtande efter skanningen fick jag i torsdags då en av läkarna på Hematologavdelningen i Eskilstuna ringde mig. Till min stora glädje hade tumörerna i svalget och matstrupen försvunnit av behandlingarna. Det är dock fortfarande kvar en del av tumören i tonsillen. Hur detta ska fortsätta behandlas överlåts till onkologteamet i Uppsala att besluta.





Ett mindre roligt besked var att man kunde se en ansamling av isotoper kring min protes i den opererade höften. Detta påstås ha funnits även vid de tidigare två PET-skanningarna i mars och maj men då sades inget till mig om detta. Om jag tolkar Eskilstuna-läkaren rätt så indikerar detta fynd att det är en bakterieinfektion i höften. Jag har inte haft feber p.g.a. denna eventuella infektion och höftsmärtorna har jag kopplat samman med muskelsvagheten snarare än något annat. En remiss skulle skickas till ortopeden på Nyköpings lasarett eftersom det var de som tog hand om mig i samband med höftoperationen i juni 2021. Var detta leder och vad som händer i min höft kan jag inte ens gissa, och börjar jag spekulera cirkulerar mina tankar kring både resistenta bakterier (som är kvar sedan operationen -21) och ny operation av höften för att byta ut protesdelar. Usch.




Som senast den 12/8 hoppas jag få besked från både onkologerna och ortopeden om hur det är tänkt att fortsätta. Det datumet har jag en bokad telefontid med en av läkarna på BMT-mottagningen i Uppsala. I samband med den läkarkontakten får jag även återkoppling på benmärgsprovet som togs den 22/7, hittills har i alla fall leukemi-behandlingen gått som förväntat. Min plan att komma igång och jobba den 19/8 verkar inte flyga särskilt bra med de besked som nu lämnats. Jag får helt enkelt kämpa vidare i tillvaron, promenera med min krycka och göra mina regelbundna besök på gymmet för att stärka kroppen så gott det går. Ingenting får tydligen vara enkelt, prövningar är karaktärsdanande.

10 kommentarer:

  1. Ewy Ekström Hamberg30 juli 2024 kl. 12:37

    Otroligt fina bilder som vanligt. Så skönt att du kan röra dig ute som du vill. Men vilken prövning med nya bakslag, jag hoppas det ska gå bra.
    Kram ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag rör mig i miljöer utan allt för mycket folk och de miljöerna kan man ju hitta i utkanterna av Stigtomta. :-) Efter många månader är jag hjärtligt less på kryckan men den behövs tyvärr fortfarande när jag är ute och promenerar, höften har dock känts lite stabilare de senaste veckorna. Om det inte strular för mycket med ev. infektion i höften hoppas jag slippa kryckan snart. (Det blir lättare att fota med båda händerna fria.)

      Radera
  2. Så vackra foton, som vanligt 😊
    Så bra att behandlingen lyckats men så tråkigt med höften.
    Du är en kämpe Lasse ❤️
    Vi hoppas på det bästa gällande höften, förstår om du inte önskar ytterligare operationer.
    Ta hand om dig 🥰
    Kramisar Kirsi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en lättnad att höra att tumören nere i matstrupen och den på tungan har försvunnit. Hur det blir med tumör-resterna i tonsillen får jag väl höra av onkologerna inom kort.

      En ny höftoperation vill jag verkligen slippa av många olika skäl. Det skulle i extremaste fallet kunna vara så att det är bakterier kvar på protes-delarna sedan ursprungsoperationen och i så fall är det nog ett knepigt att bli kvitt dem. Jag har idag fått en kallelse till ortopedmottagningen den 2/9 då jag ska träffa en av överläkarna.

      Radera
  3. Jag fortsätter hålla tummarna för dig 🤞🏻🍀. Vackra bilder du bjuder på 🙏🌸💕

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Allt stöd är fortsatt välkommet. :-)

      Radera
  4. Det kanske drar ut lite på tiden men det går i alla fall åt rätt håll. Skönt att höra att det rör sig åt just det hållet. Nu trimmar jag på tumhållningstekniken så ska du se att det gör nytta. Krya på dig och ha en fortsatt bra vecka och tillfrisknande, :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, hållna tummar uppskattas och hjälper till i jakten på min comeback. :-)

      Radera
  5. Heja dig Lasse! Som du kämpar! Styrkekramar till dig och dina nära ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, det har blivit en lång och utdragen historia men det handlar väl om ett maratonlopp snarare än ett sprintlopp. Den kloka personalen på Viktoriaenheten i Eskilstuna sade det till mig förra sommaren och de hade så rätt.

      Radera