onsdag 4 februari 2015

I förkylningsfeberns kölvatten

Här sitter jag ynklig framför datorn. Den Alvedon jag tog för en stund sedan har i alla fall fått mig på fötter en stund. En riktig mancold tar hårt och brutalt. Kämpade mig genom måndagen och tisdagen på jobbet men idag gick det inte längre. Lätt feber men framförallt ont i halsen och huvudvärk. Ynklig, var ordet.

Vinter i trädgården

Nu har det blivit vinter på riktigt. Efter helgens snöande och slaskande har det fortsatt snöa ytterligare ett par dygn och det har gudskelov skett i minusgrader. Vi har säkert fått 3 dm snö nu och det märks ute. Synd att jag inte riktigt kan komma ut och njuta av årstiden. Njuta förresten, jag gillar ju inte snö och vinter... Jag menar nog mer att det är trist att inte kunna fota vintern när den är som finast.

Vinter i den gamla sandlådan

Jag har inte alls varit ute och gått så mycket som jag borde och brukar de senaste veckorna. Det har varit för taskigt underlag för promenad på luncherna. Lördagens långpromenad i snöblandat regn var kanske det som tog mig till det klena tillstånd jag nu befinner mig i.

Jag tittar istället bakåt på januari. Det har varit en kul månad ur sportfotohänseende. Jag har tittat till fem helt olika sporter varav en redan är presenterad här i bloggen. Den minnesgode vet att jag syftar på slalomtävlingen i Ålbergabacken. Det ges ju inte många tillfällen att fota sport utomhus under vinterhalvåret. De övriga sporterna jag fotat och skrivit om i min blogg hos lokalsporten.se är handboll, ishockey, badminton och innebandy.

Handbollsdomaren blåser upp sig i samband med utvisning av Ljungsbro-spelare den 9/1

Inomhusbilderna är tagna på några olika platser men med nästan identiska inställningar på min Canon 7D Mark II. Jag har kört manuellt med ISO 4000 och 1/800-1/1000 sekunds slutartid. Objektivet Canon EF 70-200 har jag kört på full glugg, alltså f/2.8. Det är en fördel som jag tyvärr inte kan utnyttja när jag fotar fotboll utomhus eftersom mitt längre telezoom, EF 100-400, har en glidande bländarskala med största glugg från F/4.5 till F/5.6 beroende på brännvidd. Där brukar jag köra med tidsautomatik istället för manuella inställningar. (Och ha koll så att slutartiderna inte blir för långa då jag i så fall måste peta upp ISO:t ett steg till.)

Pontus Hulting i Gripen HC laddar för skott mot Tullinge den 24/1

Kombinationen av utmanande fotomiljöer och att beskriva de för mig mindre bekanta sporterna i ord gillar jag. Däremot får man inte ha allt för mycket nerver när man vänder sig till allmänheten med bilderna och texterna. Framförallt läses blogginläggen av initierade aktiva eller supportrar. Svepande formuleringar är bra att ta till när inte kunskaperna finns för djupanalys av prestationerna.

Emil Söderdahl från Täby under badmintonturneringen Gästabudet i Gumshallen den 31/1

Badminton visade sig extra trixigt att fota. Avstånden till spelarna blev för korta i den trånga hallen och jag borde nog ha haft en brännvidd runt 50-70 mm. Ett normalzoom kanske du tänker. Jodå, hade jag haft råd skulle jag kanske ha ett sådant med bra ljusstyrka men jag har med undantag av vidvinkelzoomen tänkt fasta brännvidder där nere i de brännviddstrakterna.

Onyx lagkapten Henrik Thomsen i kamp om bollen med Huddingespelare den 31/1

Jag tycker det är kul att de lokala föreningarna använder mina bilder på sina hemsidor och på t.ex. Facebook för att marknadsföra sig och sina matcher. Det jag inte gillar är om de beskär dem eller ändrar dem, t.ex. för att passa i Instagrams kvadratiska värld. Där vill jag hellre få frågan först eller göra iordning bilden för ändamålet. Det handlar faktiskt om att jag värdesätter den lilla loggan för Lokalsporten och mitt namn i hörnet på bilderna. Jag tar inget betalt för mina bilder men tycker att jag kan få lite cred för bilderna och kompisarna på Lokalsporten resonerar likadant när de låter klubbarna använda de producerade filmklipp som kan lånas fritt. Enskilda spelare får göra som de vill, det är ändå omöjligt att reglera och hålla koll på. Jag behöver nog skriva en liten text om det på min bloggprofil hos Lokalsporten när jag tänker efter.

Nu bäddar jag ner mig igen och rider ut den hemska förkylningsstormen.

2 kommentarer:

  1. På min nya ultra-hd-skärm på 28 tum så ser alla sportbilderna mycket bra ut. Fast väldigt små! Har aldrig testat att ta sportbilder inomhus. Alltid lär jag mig någonting på din blog, gäller bara att komma ihåg allt. Har klarat mig från förkylningar ett bra tag nu, men är trött efter att ha nästan fyllt en container med gammalt skräp och mer blir det imorgon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Wow, vilken härlig skärm! Jag har förstått att det är 27-28 tum som gäller nuförtiden vid nyköp. Det går fort framåt, när jag köpte min skärm för 3 år sedan var det 22-24 tum som gällde. Onekligen till fördel för oss fotointresserade.

      Hade jag fotat med min äldre Canon 1D Mark III hade det märkts på mer än ett sätt. Den är lågupplöst, ungefär 10 Mpixel, så då kräver en bild på 2048x1365 pixlar ganska lite beskärning. Den betydligt mer högupplösta 7D Mark II ger bildfiler som tål att beskäras ganska kraftigt vilket underlättar vid sportfotografering. Det är liksom inte plättlätt att komponera bilden perfekt vid exponeringsögonblicket när det går undan. Dessutom har den äldre kameran inte ISO-egenskaper som tillåter mer än 3200. Jo, extraläge upp till 6400 finns men då blir det brusigt. Man ser lätt att utvecklingen gått framåt sedan 2007. Nu älskar jag det gamla proffshuset av andra anledningar men den används nästan aldrig numera.

      Jag kurar ihop mig ännu hårdare under filten idag. Mår klart sämre. Febern har tyvärr ökat. Ogillar.

      Storstädning hos dig? Kan vara skönt att rensa ordentligt då och då men där kan jag säga att vi i detta hushåll är odugliga. Har man stora ytor och biytor lagrar man därefter. Tyvärr... :-)

      Radera