onsdag 25 februari 2015

På söndag är det vår...

... men jag utropar våren redan idag. Say what? Jo, mars är i min sörmländska världsuppfattning en vårmånad och på söndag är det 1:a mars. Nu kan man alltid diskutera huruvida kalendern eller rådande väder ska styra hur vi definierar årstiden vi har för stunden. Kanske har vi metrologisk vår redan nu. För det krävs att det är över nollan sju dagar i sträck. Men det har varit frost ett par mornar denna vecka och då är det nog kört ur ett vetenskapligt vår-fastställande.

Tydlig snögräns

Dagens lunchpromenad skulle ske i härligt solsken hade jag tänkt. Hela morgonen och förmiddagen var solen framme och lagom när jag ställde ut skorna kom naturligtvis en molntapp som skymde solen 24 av de 25 minuter jag var ute. Tack.

Rester från fjolårets sniglar

Jag styrde som vanligt stegen till Stora Berga ute på Skavsta. En något lerig grusväg ersattes så småningom av ett parti framför det gamla huset där snön fortfarande låg tämligen opåverkad. Till min glädje och förvåning hade vintergäcken hittat upp ur det torra gräset som smält fram sista metern framför det gamla husets vägg. Det är visserligen där stenhuggarkonstnärerna placerat sina granitblock, men några ton sten ska väl inte få hindra vårens små guldstrålar att skina?

Vintergäcken vid Stora Berga kämpar både mot snö och stenbumlingar

Tänk att det nästan är exakt ett år sedan jag noterade de små vintergäcken framför Stora Berga för första gången. Alltså kan vi säga att vi ligger i fas med fjolårets vår. Den 26:e februari 2014 skrev jag detta blogginlägg.

Välkomna livstecken i form av vintergäck
Plötsligt nådde en solstråle ner

Nu bör jag vara lite försiktig med att utropa våren redan. På samma sätt som att en svala gör ingen sommar så bör vi förhålla oss till vintergäcken. Bakslag lär komma men vi vet att vi är på rätt väg!

Dagsfärska vårtecken!

Jag stormar vidare mot nya äventyr!

10 kommentarer:

 1. Fina vårbilder. Jag såg någonting gult i ett dike idag men det var inte läge att stanna där och då, men jag gör nog ett nytt försök i morgon. Bakslag får man räkna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jo, det var vår i luften också så blommorna har nog rätt i att kämpa sig upp ur myllan. Du fick ju fatt på skalbaggar så även du har fått en släng av vår-sleven. :-)

   Radera
 2. Beautiful signs of spring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, indeed they are! One of the earliest specimens besides snowdrops and they are so welcome.

   Radera
 3. Det finns en viss glädje i att se blommor växa fritt i naturen. Man vet att något trevligt väntar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! De för med sig ett löfte om vad som komma skall. Jag tycker även att våra övervintrande småfåglar är bra på att indikera att våren, värmen och ljuset är på väg genom att de plötsligt blir livligare både genom ljud och rörelser.

   Radera
 4. Heja våren! Så fina bilder som höjer humöret. Längtar efter att själv hitta de första blommorna i år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men så tokigt det blev nu då... Sitter och skriver och läser på bloggen med mobilen och såg att mitt svar blivit dubbelt. Skulle ta bort det ena men båda försvann. Ursäkta.
   Visst är de tidiga blommorna både livgivande och färgklickar i våra vintertrötta själar. :-)

   Radera
 5. Sista bilden är ju underbar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, de supertidiga blommorna är riktiga energikickar som lovar mera. Vi har längtat länge och nu börjar vi kunna hoppas på nytt liv i naturen. :-)

   Radera