lördag 7 februari 2015

Freestyle i Ryssbergen

Jag har lotsat dig som trogen läsare av denna blogg till Ryssbergsbacken utanför Nyköping några gånger tidigare. Den här gången är det dock vinterpremiär på detta tema. Jag var ombedd att fixa några bilder åt Friluftsfrämjandet i Nyköping så att de kan locka skolungdomar till backen under det kommande sportlovet. Ganska bråttom med andra ord eftersom Nyköpingstrakten har sportlov om en vecka.

Vid liftens slut

Jag hade tur. Solen skulle enligt prognoserna skina endast under morgonen på lördagen men den hängde i till lunchtid. Nu gav jag mig visserligen av en timme tidigare hemifrån än överenskommen tid men jag ville vara på plats för att förstå var det passade bäst att fota.

Hoppet var nyanlagt under natten till lördagen

Jag visste på förhand att det fanns några småhopp och rails som skulle kunna avbildas för att locka till ytterligare besök i backen. Men dagens stora dragplåster var utan tvekan det nyanlagda hoppet som gjorts i ordning under natten till lördagen.

Med Kiladalen och Nyköping nedanför sina fötter

Jag kunde tassa fram mot de hinder jag ville fota och det rådde ingen tvekan om att åkarna i backen ställde upp för att bli fotade när de testade framförallt hoppet. De lät mig hållas trots att jag oftast var väldigt nära hoppet.

Volt på gång

Det var skitkul, bokstavligt talat, att fota action i denna miljö och på detta sätt. Inte något jag har koll på sedan tidigare men lite snabb-googling innan jag åkte gav mig några tankar om hur det skulle kunna göras och hur många andra bilder inom denna genre är tagna.

Motljus-hopp

Solen fick oftast befinna sig i min rygg men givetvis var jag tvungen att testa några motljusbilder också. Snyggt på sitt sätt, tycker i alla fall jag.

På hoppets kant

För mig hör det inte till vanligheterna att tycka att mina sport/action-bilder är särskilt snygga. Det går liksom sällan att få till mer än i undantagsfall när jag fotar framförallt fotboll. Men med solen och den bitvis blåa himlen idag tillsammans med konsterna som åkarna gjorde så tycker i alla fall jag att det blev hyfsat "snyggt".

Ett bord utgjorde hinder i backen
Upp eller ner, fram eller bak, var inte så noga. Tydligen.

Jag är som de flesta vet inte själv särskilt begeistrad i vinter och snö. Dagens övning var ganska lagom eftersom jag gick upp och ner för backen. Skidor är liksom inget jag åkt på några decennier. Annars går det utmärkt att hyra vid backens fot. Jo, tjena, jag skulle inte tro det för egen del. I alla fall inte i kombination med fotografering!

PVC-rör används som rails
Kontrollerad landning efter det stora hoppet

Tyvärr mulnade det på efter en dryg timme bland hopparna i backen. Som tur var blåste det inte i alla fall men både stormbyar och snö kom under några intensiva minuter senare under eftermiddagen i hemtrakterna.

Parhopp

Jag tog med mig mitt enbensstativ för att jag tänkte testa en grej. Några hela bildserier med kameran på samma fläck och full matning på slutaren skulle ge en serie bilder att labba vidare med framför datorn. Tyvärr misslyckades jag delvis tekniskt med dessa försök i backen och den serie jag valde att redigera är inte riktigt skarp. Kanske blir det fler försök en annan gång...

Så här ska man bildbehandla har jag sett på nätet!

För den nyfikne finns ett bildgalleri upplagt med ytterligare 66 bilder och du kommer till galleriet via denna länk.

Tack för idag!

2 kommentarer:

 1. Nu blir jag ju lite avis. Du hade ju helt klart en roligare dag än vad jag hade. Häftiga action-bilder är det. Kul effekt på sista bilden, måste desta mnågonting liknande någon dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag drog på mig allt jag hade i klädväg trots att det var 3 plusgrader ute. Förkylningen har inte gått över även om febern kan anses borta. Oj vad jag straffades för alla mina plagg när jag var halvvägs uppe i backen. Svettigt att dessutom bära stora kameraryggsäcken (eftersom jag inte riktigt visste vilka grejor som skulle funka bäst idag).

   Jag testade att fota tre olika serier med hoppare. Tyvärr blev alla lite oskarpa men den jag redigerade "fick duga". Enbensstativet skulle nog varit ett trebensstativ eftersom jag rubbade kameran ur sitt läge lite i slutet av serien och det fick jag äta upp när jag skulle lägga på lagermaskerna. Hur som helst kan jag rekommendera att testa detta då det är både roligt och belönande eftersom slutresultatet är ganska häftigt ur bildhänseende. Kan även tro att det är intressant att se hur hoppet gått till rent tekniskt.

   Radera