lördag 14 februari 2015

Basket

Under min gymnasietid fanns en legendarisk gymnastiklärare som alltid uttalade den klassiska idrotten korgboll som "bääsket". Jag hade inte honom som lärare, vi kallade istället vår gymnastiklärare Stig Vig, vilket var en smula ironiskt då lärarens relativt höga ålder och begränsade rörlighet (trots tidigare bakgrund som gymnast) gav uppslag till det träffande smeknamnet.

Bääsket

I vinter, och även ett antal gånger under fjolåret, har jag som sportfoto-intresserad kastat mig långt ut utanför min egen komfortzon. För att inte tala om vad jag ger mig in på som textskrivande sportbloggare. Den ena idrotten efter den andra har beskrivits i ord och bild. För den som inte är sportintresserad är det kanske lätt att rycka på axlarna och säga att "sport som sport" men det är ungefär som att säga att balett och gammeldans är samma sak. Eller att en tusenfoting, en kronhjort och en tofsmes alla är djur "så det är väl för tusan ingen större skillnad att fota och skriva om..."

Nyköpings Sporthall

Lördagsförmiddagen ägnades åt en sportbevakning i Nyköpings Sporthall, eller gamla Sporthall som vissa påstår att den plötsligt heter efter att en ny idrottshall uppförts på Rosvallaområdet. Att det handlade om sporten basket kändes extra spännande. I Nyköping har vi en obefintlig basket-tradition. Jag minns i och för sig att det fanns basketverksamhet i skiftet 70- och 80-tal men då fick sporten aldrig fäste i staden.

Basketboll

Sedan augusti 2011 finns Nyköping Basket. Och den klubbens tillkomst ska vi tacka Peter Stenius för. Varför nämner jag Peter? Jo, han startade ett flicklag ytterligare några år tidigare ute i Stigtomta och Peter är också den som äger den strutsfarm som jag återkommande berättar om här i bloggen. Intressant koppling, eller hur?!

Norrköping Dolphins duktiga nr 15, Lovisa Hjern

Dagens match var spel mot ett mål. Norrköping Dolphins Orange vann över Nyköping Basket i klassen DU17-19 (motsvarar ungefär damjuniorer) med hela 101-32. För mig var detta av underordnad betydelse. Dolphins har en hel del att falla tillbaka på men också att försvara i basket-Sverige medan Nyköping är som ett vitt och oskrivet blad. Tjejerna i laget bryter massor av is och om de kunde se sig själv från sidan och med lite distans så skulle de förstå vilken insats de gör för basketen i Nyköping.

Nyköpings Shirin Anoushe var poängbäst i hemmalaget med sina 9 poäng

Jag hade förträngt hur urbota hopplöst det är att fota inne i Sporthallen .Taket är fyllt av två sorters lampor. I varje armatur sitter en blå och en gul lampa. Denna blandbelysning ger varannan blå och varannan senapsgul bild i en snabb bildserie. Usch. Och det hjälper liksom inte att vitbalansera mot ett gråkort eftersom det antingen blir belyst med en blå eller en gul lampa...

Även Lova Mansten i Nyköpings Basket satte 9 poäng mot Dolphins

Jag har redigerat ett 70-tal bilder nu under kvällen till ett bildgalleri. Jag ska försöka mig på att skriva om matchen och klubben under söndagen. Denna prioritering går just nu ut över mitt naturfotograferande som jag så gärna ägnar mig åt också. Det går inte att hinna med allt.

Norrköping Dolphins hade bra koll på läget mot Nyköping Basket

Snart, snart är det tillräckligt ljust när jag kommer hem från jobbet att promenader kan företas då. Det ser jag fram emot. Det har varit både för halt och för blött för att traska i samband med lunchrasterna. Jag har visserligen varit ute de flesta av veckans luncher men det finns inte mycket att fota av värde och intresse ute på Skavsta just nu och jag har blivit genomsur om fötterna.

Inom grepphåll

Det har blivit lite för lite tid den senaste tiden för bloggande och koll på andras bloggar. Synd, men för mig handlar det om att välja vad jag kan och ska lägga tiden på just nu.

Tack för idag!

4 kommentarer:

 1. Strutsfarmare och basketentusiast, klockrent! Bra mix av actionbilder och koncentrationsmoment här. Jag hade Anders Kallur som gympalärare i högstadiet, det var innan han åkte över till USA och vann ett gäng Stanley Cup-titlar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lilla Nyköping hyser inte så många stora idrottare eller framgångsrika lag. Historien ger ungefär samma svar. Ett undantag är förstås Gert Fredriksson, en av de största bland de stora när det kommer till olympiska meriter. Mest hypad just nu är boxaren Erik Skoglund som är på väg in i världseliten. Vi ska inte heller glömma orienterarna i OK Hällen eftersom Peter Öberg trots några skadefyllda år hör hemma i toppen. Däremot lider vi i området av för klent underlag för vissa sporter och tyvärr tror jag både baseball och amerikansk fotboll får kliva tillbaka den kommande säsongen då de nog inte kommer att ha några seniorlag.
   Nog tycker jag det smäller högre med Anders Kallur som gymnastiklärare än en grånad äldre herre som inte kunde göra knäböj... Hade vi haft den riktige Stig Vig som gymnastiklärare hade lyckan för mig varit fullkomlig. :-)

   Radera
 2. Jädrans så bra actionsbilder du levererar!
  /SA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för dina ord!

   Jag har för vana att försöka fånga även "runt-omkring-bilder" när jag ger mig iväg för att fota en match eller idrottsevenemang. Många gånger får jag nytta av dessa bilder när jag bloggar eller annars kommer bilderna till nytta hos klubbarna på deras hemsidor m.m.

   Det ger extra nerv att fota en sport som jag inte ens sett live förut. Nu är ju basket ganska given hur spelarna rör sig m.m. men hur man bäst gestaltar den och lämpligast fångar spelmomenten blir utmaningen att lösa under matchens gång. Kul att du uppskattar bilderna! :-)

   Radera