tisdag 7 juni 2016

Prolog och epilog om senaste Gotlandsbesöket

Redan ifjol lades grunden för en resa till Gotland även detta år. Då jag åldersmässigt motvilligt flyttade över till dödshalvan (50+) så fick jag pengar till biljetter för färjan över från Klintehamn till Stora Karlsö. Planering och bokning ägde rum i januari och det tidsmässiga valet föll på första helgen i juni. Genom att snällt be skolan om en dag ledigt för de två yngsta döttrarna kunde vi åka till Gotland fredagen den 3:e och sedan utnyttja det faktum att måndagen var en helgdag i och med att nationaldagen inföll då. Tillhörande semesteransökan för oss familjemedlemmar som jobbar och löfte om framtida hjälteinsatser i idrottsföreningen för de missade matcherna och träningarna gav utrymme för en tripp till ön.

Att skapa utrymme för en resa i maj-juni bjuder på en hel del hinder för en barnfamilj som dessutom är involverad i idrottsverksamhet.

Vi och 1485 andra åkte färja till Gotland kl 11.25 fredagen den 3/6 2016

Som vanligt när jag ska vara ledig och åka iväg någonstans inträffade en showstopper på jobbet. Denna gång var det ett oplanerat strömavbrott med efterföljande problem i IT-miljön som höll mig kvar allt för länge på torsdagskvällen när jag istället borde varit hemma och packat. Veckan hade dessförinnan varit näst intill hysterisk på jobbet vilket gav extra skjuts åt den inre längtan att komma iväg. Högsommarvärmen var även den av arten påtaglig och, för mig som inte älskar hög värme, att betrakta som svår.

Fredagseftermiddagen i Klintehamn gav möjlighet till svalka och Lovisa pekade ut var Karlsöarna finns

Temperaturskiftet kom tidigt under vår Gotlandsvistelse. Solen sken huvudsakligen på oss men tack vare vindkantring med efterföljande nordanvindar fick vi gå i långbyxor och långärmat under lördagen, söndagen och måndagen för att inte frysa. Ganska OK om någon frågar mig.

Lördagen började med resa ut till Stora Karlsö

Vi reste med 5 av 6 familjemedlemmar, bara äldsta dottern Emma var kvar på fastlandet för att mata kaniner och vattna blommor. Tack. En personbil räckte och den hade vi dessutom stor nytta av när vi genomförde utflykter med Klintehamn som utgångspunkt. Valet av boende fick styras av Karlsö-besöket eftersom det var huvudattraktionen denna gång. Båten mot Stora och Lilla Karlsö utgår från Klintehamn. En trevlig liten ort och ett mycket trivsamt boende för oss i en hyrd stuga.

Klipporna på Karlsöarna är just nu fulla av sillgrisslor och tordmular

Jag hade läst att sillgrisslor och tordmular finns i stora mängder på Karlsöarna. Och det stämde. Tyvärr var uppgiften om att orkidéerna fortfarande blommar i början av juni felaktig då det visade sig att det endast fanns spår av utblommade orkidéstjälkar ute på ön. Det var en av anledningarna till att jag bokade resan just till denna period. Nåja, det kommer fler år och möjligheter till återbesök.

Rabbisar (vildkaniner) på södra Gotland stod högt på önskelistan över saker att se

Efter resan till Stora Karlsö samlade vi kraft i stugan innan vi åkte ner till södra Gotland och tittade till att raukarna vid Holmhällar stod kvar sedan vi var där 2011. Valet av utflyktsmål styrdes också av att vi gärna ville se rabbisarna som i stora mängder finns mellan pensionat Holmhällar och själva raukområdet.

Team Jansson kastar sina skuggor på en rauk vid Holmhällar

En arbetskamrat och en fotokompis gav mig tips om söndagens olika utflyktsmål. Vi började vid Asunden som är en ö utanför Slite på nordöstra delen av Gotland. Resan dit förtjänar en egen utläggning som jag kommer till senare. Vi passerade Slite och fabriken (som av Hasse & Tage-figuren Lindeman nämndes i form av "trumlorna vid Slite" i en sketch) och jag var nöjd över hur berest jag blivit...

Ljudet från trumlorna i Slite var obefintlig även om fabriken syntes lång väg

Familjen Jansson har under två tidigare Gotlandsresor med bil hunnit se en hel del raukområden men vi är långt ifrån färdiga med listan över gotländska stensamlingar. Asunden gav en bock till i listan och i vårt irrande till söndagens andra utflyktsmål åkte vi förbi, dock utan att stanna, ett spektakulärt raukfält som heter Lergrav. Kul att veta vart man ska ta sikte på kommande resor!

Lite skivomslagsaktig bild på familjen Jansson vid Asundens raukfält

Söndagens andra av tre stopp skedde vid det övergivna fabriksområdet Furillen. En stenkrossfabrik som gav ljuvlig fotoinspiration och tydligen även entreprenörsvibbar-modell-större då det har blivit hotell, restaurang m.m. där ute på halvön.

Furillens nedlagda stenkrossfabrik

På den vita och karga kalkmarken inne på industriområdet fann jag också några ännu icke utblommade orkidéer. Varför åka till en av Sveriges äldsta naturreservat ute på Stora Karlsö när orkidéerna blommar bland kalkstenshögarna på Furillen?

Sankt Pers nycklar

Inget Gotlandsbesök utan stopp i Visby. Trots flera besök kan jag inte påstå att jag "kan" den medeltida stadskärnan och varje besök ger nya intryck och upplevelser. Vi gjorde söndagens tredje stopp i staden och följde upp det med några timmar under måndagen i väntan på färjan hem. Vårt besök på ön denna gång låg lite off season men en kategori som dominerade turistbesöken var skoleleverna. Allt från svenska mellanstadieelever till tyska gymnasieklasser räknades in på cyklar, till fots och uppsuttna i bussar.

Klassresor till Gotland och Visby hör till det vanligaste slaget av resor i skiftet maj/juni

Att gå genom botaniska trädgården och stryka fram längst ut- och insidan av ringmuren är nästintill ett behov hos mig. Just därför är en ny resa till Visby bokad och tar oss till staden under medeltidsveckan i augusti. Den gången utan bil. Man måste ju följa upp sådana här succéer.

Gullregn framför Visby ringmur

Jag har ambitionen att framförallt bildligt fördjupa mig i denna Gotlandsresa. Uppdelat på de olika stoppen längst resan kommer några blogginlägg som visar bilder från Klintehamn, Stora Karlsö, Holmhällar, Asunden, Furillen och Visby. Mycket natur, en del fåglar och blommor samt några bilder från rosornas stad. Beroende på hur många bilder som slinker genom urvalsprocessen kan det bli separata bildgallerier på Flickr som förstärker varje blogginlägg.

På återhörande och välkommen tillbaka!

4 kommentarer:

  1. Fina sommarbilder. Nu blir jag lite avis, ni hann med många intressanta platser under det här besöket. Furillen och Stora karlsö är ju platser jag vill besöka någon dag. Trumlorna måste jag ha missat helt, men du fick en bra bild där. Snyggt med skuggspelet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi lät inte någon mossa växa utan rörde oss ganska friskt och frejdigt under de dygn vi tillbringade ute på ön. Jag undrar hur många smultronställen som ryms på Gotland egentligen. Det verkar vara nästintill obegränsat...

      Min hustru får ta åt sig äran när det gäller skuggbilden eftersom det var hon som kom på den goda idén när hon stod uppe på åsen i kvällssolen. Jag "snodde" idén och fotade de andra när de stod och poserade.

      Radera
  2. Inspirerande bilder från en ö jag var på alldeles för länge sedan.

    Längtar dit, längtar efter en rundtur och inte minst till Medeltidsveckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gotland inspirerar på många olika sätt. För mig är det otroligt skoj att fota det som upptäcks. De gånger jag varit och besökt Medeltidsveckan har det visserligen varit kul att fota men framförallt har fantasin fått en ordentlig kick av historiska inslag i en miljö som bokstavligen är sagolik. Stora ord, jag vet, men jag kan inte lägga band på mig själv till 100%.

      Radera